Nizom kulturnih i sportskih događanja Livno je proslavilo 1123. obljetnicu prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u Povelji kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine. Kao simbol milenijske povijesti Livno s ponosom ovaj datum obilježava kao Dan općine.

Na sam Dan općine svetu misu u crkvi Svih svetih u Livnu služio je župnik župe Livno fra Vinko Sičaja uz koncelebraciju svećenika fra Miroslava Ištuka,  fra Ćire Lovrića, fra Marka Jukića i fra Jure Papića.

Nakon svete mise održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Livna kojoj su nazočili predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, ministrica kulture i sporta u Vladi FBiH, Zora Dujmović, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Robert Bagarić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić s ministrima u Vladi Darinkom Mihaljevićem, Stipanom Šarcem, Petrom Galićem i Ivicom Brešićem, načelnici općina Tomislavgrad, Ivan Vukadin i Kupresa, Perica Romić, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici katoličke crkve iz Livna. Svečanoj sjednici su nazočili i članovi Općinskog vijeća Livna i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Nazočne je na početku sjednice pozdravio i Dan općine čestitao predsjednik Općinskog vijeća, Sead Hadžijahić. U obraćanju je izrazio nadu da će Livno sljedeći rođendan dočekati sa što više djece u školama i sa što više osoba na listi uposlenih.

Što se uradilo u prošloj godini u svom obraćanju iznio je načelnik općine Livno, Luka Čelan, kao i planove za budućnost. U sljedećem razdoblju počet će izgradnja tržnice, izgradnja istočne i zapadne tribine na Zgonima, završetak prve faze radova na Glazbenoj školi za 150 učenika. Najavio je drugu fazu izgradnje koncertne dvorane u Glazbenoj školi te otvaranje ambulante obiteljske medicine u Podhumu

Svečanost su uveličale gošće iz Šibenika, grada prijatelja Livna, sopranistica Tea Slavica i klaviristica Tina Guberina. Na sjednici su nastupili i članovi Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara. Nakon svečane sjednice brojna izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće na Spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku. Među njima vijence su položili predstavnici veleposlanstva Republike Hrvatske, HDZ BIH, općine Livno, Skupštine i Vlade Hercegbosanske županije.

Izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Draškom Dalićem sudjelovalo je u mimohodu do Trga kralja Tomislava u središtu Livna gdje su na spomenik kralju Tomislavu predstavnici općine položili vijenac.

Priopćeno je iz vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok