Danas riječ policija u Hercegbosanskoj županiji znači sigurnost, red i poštovanje. Službena statistika za prvo polugodište ove godine to i potvrđuje. U usporedbi s prvim polugodištem prošle godine imamo za nešto više od 8% manji broj kaznenih djela dok je otkrivenost visokih 72%.

Evidentirano je smanjenje broja prekršaja za 38%, rekao je to danas na Svečanoj sjednici u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević u povodu sv. Mihovila dana policije Kantona 10 i dodao kako je za uspješno vršenje policijske zadaće u okviru osnovnih djelatnosti  ključna dobra pravna regulativa. Stoga mi u MUP-u HBŽ-e za tekuću godinu pripremamo donošenje nekoliko ključnih zakona i propisa. Odlučna borba protiv unutarnjih propusta, a naročito protiv korupcije bit će naš prioritet. Samo policija i državna služba bez korupcije u svojim redovima se može boriti protiv te društvene pošasti, naglasio je ministar MUP-a i kazao kako policija ima snažnu potporu Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije i takav odnos očekuju i ubuduće. Policija županije je otvorena za suradnju sa svim agencijama za provedbu zakona u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Ministar MUP-a HBŽ-e, Darinko Mihaljević naročito je istaknuo da je „prošle godine Federalna vlast nespretno, ne želim drugačije tumačiti motive, svojim zakonima htjela regulirati plaće policijskih službenika u županijama u Federaciji BiH pa i našoj HBŽ. To je skoro financijski uzdrmalo MUP i HBŽ, a zasigurno demoraliziralo i smanjilo učinkovitost rada svih uposlenih u MUP-u. Neodgovorno je da Federalna vlada županijskim vladama zakonom regulira obveze, a da za to prethodno ne osigura financijska sredstva. Ovakvim avanturama slabimo učinkovitost rada policije u županijama, a onda i cijelog sigurnosnog sustava BiH“. U govoru na Svečanoj sjednici ministar MUP-a HBŽ-e je kazao i to kako će ove godine policija biti opremljena novim taktičkim uniformama, nedostajućom informatičkom opremom i uz suradnju sa ICITAP-om i sredstvima veze kao i prijevoznim sredstvima i drugom policijskom opremom. Nazočnima na Svečanoj sjednici obratili su se još zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Mijo Krešić, pozvavši policijske službenike i namještenike na daljnji timski rad, predanost i marljivost u radu i Miran Juranić, vršitelj dužnosti ravnatelja policije MUP-a Kantona 10 i predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije, Dražen Mišić.

Osam policijskih službenika iz sektora Kriminalističke policije MUP-a za ostvarene iznimne rezultate u radu proteklih godinu dana nagrađeni su sa 30% vrijednosti od osnovne plaće. Prigodni darovi osmorici pripadnika policijskih uprava i policijskih postaja u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Tomislavgradu kao i jednom doskorašnjem službeniku u Uredu policijskog ravnatelja uručeni su prigodni darovi u povodu odlaska u mirovinu. Za uspješnu suradnju Policijskoj upravi u Posušju MUP Kantona 10 dodijelio je zahvalnicu. Današnjoj Svečanoj sjednici u povodu sv. Mihovila 29. rujna Dana policije MUP-a Hercegbosanske županije bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, a među njima i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić s ministrima, načelnici općine Livno i općine Kupres, Luka Čelan i Perica Romić, predstavnici Udruge specijalne policije MUP-a HBŽ-e, predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ-e, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici policijskih agencija na državnoj, federalnoj i županijskoj razini te predstavnici PU Splitsko-dalmatinske, predstavnici međunarodnih organizacija OESS-a i LOT tima, predstavnik MUP-a Kantona Sarajevo, Mevludin Halilović, policijski ravnatelj MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Semir Šut, predstavnici Županijskog tužiteljstva, Županijskog i Općinskog suda u Livnu, te zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, Mate Franjičević, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Boris Barun, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Stipe Barun i fra. Miroslav Ištuk, gvardijan Franjevačkog samostana Gorica Livno.

Svečanost su uveličali učenici i članice Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Dinara“ i Osnovne glazbene škole „Franjo Serafin Vilhar“. Prema programu obilježavanja Dana policije MUP-a HBŽ-e prije Svečane sjednice služena je sv. misa na Gorici koju je predvodio fra. Marinko Baotić. Nakon sv. mise  pripadnici policije, gosti i uzvanici posjetili su Muzej u sklopu Samostana. Prije Svečane sjednice, sv. mise i posjete Muzeju u sklopu Samostana  pripadnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HB županije, Ministarstva MUP-a HBŽ-e, Uprave policije MUP-a HBŽ-e, Sindikata djelatnika MUP-a HBŽ-e, Udruge specijalne policije Domovinskog rata HB županije i Hrvatskog narodnog sabora položili su vijence i upalili svijeće na spomenik poginulim za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku u Livnu.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok