Fra Milan Gelo

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je u subotu, 3. listopada 2015. u zagrebačkoj prvostolnici zaredio devet novih đakona.

Za Zagrebačku nadbiskupiju red đakonata primili su Marko Čolak (župa sv. Petra, ap., Zaprešić), Marinko Golek (župa Presvetog Srca Isusova, Karlovac) i Ivan Lukić (župa bl. Augustina Kažotića, Lupoglav). Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda za đakona su zaređeni fra Mate Bašić, OFM (župa sv. Mirka, Zagreb-Šestine) i fra Petar Deže, OFM (župa Uznesenja BDM, Apatin).

Za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca za đakone su zaređeni fra Milan Gelo, OFMConv. (župa Rođenja BDM, Ljubunčić, BiH) i fra Josip Ivanović, OFMConv. (župa Bezgrešnog Srca Marijina, Vinkovci). Također za đakona je zaređen fra Jurica Galić, TOR (župa sv. Terezije Avilske, Požega) član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, a za Hrvatsku delegaturu Družbe misionara Krvi Kristove br. Davor Lukačević (CPPS) (župa sv. Franje Asiškog, Gradište).

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bio je i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, te osamdesetak svećenika među kojima poglavari Bogoslovnog sjemeništa, kao su bili i redovnički poglavari kandidata i župnici župa kandidata za red đakonata.

Nakon što je rektor zagrebačke bogoslovije preč. Anđelko Koščak zareditelju, kardinalu Bozaniću predstavio kandidate on je održao prigodnu homiliju.

Obraćajući se ređenicima kardinal je rekao „Bog vam danas po Crkvi daje Duha Svetoga za služenje', 'za vjerno vršenje službe', kako to kaže Molitva ređenja u kojoj ćemo moliti da u vama bude: iskrena ljubav, zauzimanje za bolesne i siromašne, skromnost u upravljanju, neporočnost, duhovna stega. Posebno su snažne riječi u kojima se moli da budete jaki i nepokolebljivi u Kristu, 'poduprti dobrim svjedočanstvom savjesti', da nasljedujete Krista "koji nije došao da bude služen, nego da služi'".

Posvijestio je kako se u služenje u Crkvi ne može ući bez dara Duha Svetoga, a „ako nosimo taj dar, ako živimo od njega, ne možemo biti bez radosti".

Nadalje je podsjetio kako ovo slavlje nosi obilježje lijepe podudarnosti sa sedamnaestom obljetnicom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Naime, na današnji dan, 3. listopada 1998. godine sveti papa Ivan Pavao II. proglasio je u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici blaženim zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. U životu našeg Blaženika odražava se istina da je svaki kršćanski svetac u stanovitom smislu ogledalo evanđelja, jer je očitovanje Isusa Krista, rekao je kardinal, te nastavio „u blaženom Alojziju vidimo uzor služenja, poduprta dobrim svjedočanstvom savjesti, ali vidimo i trostruki dar radosti. Imajući Isusovo ime u srcu, u riječima i djelima, suprotstavljao se zlu. Pokazao je snagu poniznosti i malenosti, uzdajući se u Kristov križ i njegovu utjehu. Čuvao je pogled i glas koji je vidio onkraj zemaljskoga, ne dopuštajući da mu bude oduzeta Božja radost". U ovoj prigodi je istaknuo i riječi koje je u zagrebačkoj prvostolnici 5. lipnja 2011. godine izrekao papa Benedikt XVI.: „Zasluge toga nezaboravnoga Biskupa bitno proizlaze iz njegove vjere: u svojem je životu uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista patnika. Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, 'odvjetnik' svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je 'branitelj' Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom".

U tom je kontekstu ređenicima posvijestio kako se njihovo ređenje događa u ozračju iščekivanja proglašenja svetim blaženoga Alojzija, dok cijela Nadbiskupija, vjernici diljem Hrvatske i svijeta gorljivo mole na tu nakanu. „Vama toplo stavljam na srce da se toj molitvi svakog dana pridružite, ali jednako tako da svoje zvanje i crkveno poslanje neprestano preporučujete zagovoru blaženoga Alojzija". Kardinal je također podsjetio i na riječi pape Ivana Pavla II. iz homilije beatifikacije kojima je hrvatski narod upozorio na životni put bl. Alojzija Stepinca kao svojevrsni kompas s naglaskom na tri točke „vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik".

Taj je kompas, nastavio je kardinal „ugođen prema čvrstoj točki koja ne prestaje privlačiti – prema Isusu Kristu. I dok se čovjek može udaljiti od smjera, taj je kompas nepromjenjiv. Danas smo svjedoci da se naša vjernička radost zbog proglašenja svetosti blaženoga Alojzija pokušava narušiti. Činilo se da smo tako blizu proslave Blaženikove svetosti, ali su se pojavile neočekivane zapreke. Znam, dragi vjernici, da ste i sami zbunjeni raznim vijestima, izjavama i stavovima. I mi, vaši pastiri, nosimo isti križ suočavanja s neistinom, ali ne smijemo izgubiti pouzdanje u Gospodina i radost Evanđelja".

No, vjernike je ohrabrio na čuvanje te radosti Evanđelja, počevši od današnjega blaženstva.

 

fotografije preuzete s http://www.zg-nadbiskupija.hr/mobile.aspx?id=2233&gal=20952

Posted by Selo Lusnić on 3. listopad 2015

Uistinu smo blaženi, jer znamo da se ispunja Božje djelo očitovanja istine. A svi oni koji se suprotstavljaju toj istini samo su dio mudrosti ovoga svijeta koja prolazi. Ostat će zapamćeni po protivljenju istini i dobru. Bog od nas traži otvorenost svome Duhu i stav malenosti kojom nam je hrabro prednjačio i blaženi Alojzije. Sve što činimo, činimo u ljubavi prema Crkvi i bez ustručavanja iznošenja istine. I, konačno: ostanimo u Isusovu imenu boreći se protiv tame zla raskrinkavajući propagandu neistina. Imena su svetih upisana u nebesima. Mi znamo da ime Alojzija Stepinca sjaji u nebesima. To nas jača i daje nam snagu, rekao je kardinal. Na kraju homilije đakonima je posvijestio i kako će oni svoju službu vršiti tijekom Svete godine Izvanrednog jubileja milosrđa koju je na radost opće Crkve najavio papa Franjo.

Budite uvijek navjestitelji i služitelji Božjeg milosrđa. Na tome tragu, posvuda nosite navještaj koji govori bližnjima: Radujete se i ne bojte se!, rekao je kardinal, te vjernicima u njihove molitve preporučio nove đakone, kao i Sinodu o obitelji koja sutra počinje u Rimu.

Nakon popričesne molitve, kardinal se još jednom obratio novozaređenim đakonima, te ih potaknuo da se ugledaju u bl. Alojzija Stepinca, te da služe ne kao gospodari, nego kao služitelji.

Budite nositelji radosti i Božje blizine. Budite uvijek blizu svima, a osobito onim najmanjima djeci i mladima koji danas traže Isusa, rekao je kardinal.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor bogoslova.

(kta/ika)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok