U povodu jučerašnjeg bojkotiranja sjednice Vlade Hercegbosanske županije od strane ministara iz redova SNSD-a, član rukovodstva Skupštine Hercegbosanske županije i zastupnik u Domu naroda FBiH Slaviša Mihajlović kazao je kako Vlada i Skupština HBŽ-a moraju napokon napraviti iskorak i početi se baviti stvarnim i konkretnim reformama a ne tekućim obvezama.

Po njegovim riječima, osnovni pravac je stvaranje ambijenta koji može privući nove investicije te apliciranje na međunarodne fondove koji mogu poslužiti za financiranje značajnih kapitalnih investicija.

''Smatramo kako je sazrelo vrijeme za krucijalne reforme zdravstvenog sustava po uzoru na europske standarde i menadžerski način poslovanja zdravstvenih institucija uz smanjenje i kvalitativno jačanje javnog sektora koje nam je neophodno za učinkovitije upravljanje prirodnim resursima, a kao polazna točka i preduvjet stvaranja takvog ambijenta jeste osiguranje vladavine prava i sigurnosti'', istaknuo je Mihajlović.

Upravo su, kako kaže, već na prvom koraku u tom procesu zapeli i naišli na otpor u pojedinim resorima Vlade gdje su očekivali veću efikasnost.

''Zaustavljanja kriminala i sive ekonomije je osnova uvjeta za građenje povoljnije poslovne klime i povoljnijeg ambijenta za strane investitore'', naglasio je Mihajlović.

Smatra kako je u vezi toga potrebna hitna analiza stanja, identifikacija urgentnih problema i predlaganje mjera za rješavanje istih.

''Vlada HBŽ-a mora hitno donijeti novu stategiju koja će imati odgovore za probleme, koja će napraviti iskorak u ekonomiji i fiskalnoj politici, preusmjeriti sva sredstva koja imamo u sufinanciranje i kreiranje novih radnih mjesta, prepoznati nove trendove u gospodarstvu,a ono što nas obavezuje je i reformska agenda'', poručio je Mihajlović.

Osvrnuo se na sudjelovanje SNSD-a u županijskoj Vladi, ocjenivši kako SNSD želi biti dio reformi koje su im neophodne da bi ljudima bilo bolje.

''Želimo biti nositelji tih reformi i zato tražimo od Vlade unutarnji konsezus koji nam je neophodan da bi smo mogli nositi reforme koje samo stabilna politička većina može iznijeti a za takav posao nam je potreban svakodnevni politički dijalog'', kazao je Mihajlović.

Istaknuo je kako je dogovor izostao u posljednje vrijeme te da su zato u ponedjeljak, kada je održana sjednica bez njihovih ministara, poslali jasnu poruku da žele uozbiljiti rad Vlade HBŽ-a i podignuti kvalitet odluka i rješenja koje pojedina ministarstva donose.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok