Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i športa, Dani europskog nasljeđa, ove je godine održana u Franjevačkom muzeju i Galeriji Gorica, Livno od 19. do 21. studenog 2015. godine.

Program je počeo Izložbom učenika radova „Volim baštinu“  u četvrtak, 19. studenog 2015 godine u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica. Na sam program pristigli su i učenici i njihovi nastavnici iz cijele Bosne i Hercegovine, kojima su na kraju dodijeljene diplome i priznanja za njihove radove.

Drugog dana program je nastavljen radionicom za učenike „Od arheološkog iskopavanja do muzejske vitrine“, a potom promocijom godišnjaka „Naše starine“ Zavoda za zaštitu spomenika i Federalnog ministarstva kulture i športa. 23 broj časopisa sadrži šest posebno tretiranih stručnih oblasti s ukupno 23 stručna teksta djelatnika Zavoda i vanjskih suradnika. Promotori „Naših starina“ bili su Anja Bogojević, povjesničarka umjetnosti i asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te Marija Marić Baković, arheolog i djelatnica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.

Nakon toga program je nastavljen Okruglim stolom pod nazivom „Značaj, zaštita i očuvanje gange“, kojega je prigodnim govorom otvorila ministrica kulture i športa u Vladi Federaciji BiH, Zora Dujmić. Ovom okruglom stolu  nazočio je i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Petar Galić, te načelnik Općine Livno, Luka Čelan, koji se također obratio gostima i kao domaćin im poželio srdačnu dobrodošlicu u Livno.

U okviru Okruglog stola, čiji je uvodničar i moderator bio savjetnik ministrice kulture i športa, Mate Bandur, govorili su povjesničar i etnograf, Anđelko Mijatović te profesorica etnomuzikologije i socijalne antropologije, Ankica Petrović. Nazočnim gostima su se također obratili i predsjednica Sekcije CIOFFA-a za Bosnu i Hercegovinu, Anka Raič, predsjednik UHAKUD-a u Bosni i Hercegovini Vedran Vidović i etnoglazbenik, Jure Miloš.

O planu aktivnosti na zaštiti i očuvanju gange, govorili su šef Ureda UNESCO-a u BiH, Siniša Šešum i viša stručna savjetnica u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Mirela Hrovatin. Također, o ovoj temi govorili su i stručni suradnik u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Mate Spajić, glazbeni urednik Radija Grude, Tomislav Matković i karmelićanin duhovnog cnetra Karmel sv. Ilije, Buško jezero, Zvonko Martić.

Dodjelom Povelje za doprinos zaštiti kulturno-povijesnog naslijeđa zatvoreni su Dani europskog nasljeđa.

Ovogodišnja dobitnici povelja za očuvanje kulturne baštine su, istaknuta profesorica i ekspertica za etnomuzikologiju, muziku Istočne Europe i Mediterana, Ankica Petrović, povjesničar i etnograf, Anđelko Mijatović te profesorica, Rasema (Mirza) Ibrahimpašić. Među dobitnicima su ove godine i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo iz Livna „Dinara“ Livno, koje njeguje i pjeva gangu i kojoj je posvećen veliki dio ovogodišnjih Dana Europskog naslijeđa.

Priopćeno je iz vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok