Mala Anđela  ima 20 mjeseci i s mamom Rosom redovno dolazi na terapije kod fizioterapeutkinje Antonije Jukić u Dom zdravlja u Tomislavgradu.

Kako nam objašnjava mama Rosa, Anđela je rođena sa sedam i pol mjeseci i ima poteškoća da prohoda, ali se nada da će uz pomoć Antonijinih terapija koje su dio usluga Centra za rani rast i razvoj Doma zdravlja u Tomislavgradu.

Piše: www.zasvakodijete.ba

“Nakon svake nove terapije primijetimo napredak. Ona se dosta bolje kreće, želi da ustane, oslanja se na namještaj i za razliku od toga kako je bilo prije, sada je odlično i nadamo se da će se Anđelka uskoro ohrabriti da sama prohoda, čini mi se da je pitanje momenta. A, da nije bilo ove terapije, ne bi bilo ništa”, priča nam mama Rosa dok terapeutkinja Antonija ohrabruje Anđelku da se kreće dajući joj loptu dok se smije i pruža ruke za loptom…

“Ono što mi želimo kroz terapiju jeste da ne postižemo ništa ‘na silu’. Kroz igru, priču, pjevanje i pjesmice želimo bebu dobiti maksimalno. Anđelina je dolazila ranije i bila se adaptirala, potom je bila bolesna pa je bila kući i sada je ponovo u fazi adaptacije. Sad će ona krenuti da se diže, slaže igračke, pratićemo njene pokrete i vidjeti šta je dalje potrebno”, pojašnjava nam terapeutkinja Antonija dodajući kako su svi u Centru roditeljima uvijek dostupni, a za svaku terapiju nema čekanja – ni kod djece školske dobi, a posebno beba.

“Posebno bitno kod bilo koje procjene za mene je slušati mamu – ono što mama observira za mene je jako bitno. Mama će reći kad se nešto dogodilo kod kuće ili ne, ako vidimo da ima neki problem, ponovo se dijete vraća na pregled specijaliste gdje zajedno doktor i ja, u slučaju potrebe i pedijatar – utvrdimo da ima potrebe uključuje se i kolegica logopedinja Renata, i psiholog ukoliko ima potrebe. Što je najbitnije – sve se odvija u okviru ove ustanove”, pojašnjava Antonija potcrtavajući važnost timskog rada u procesu rane detekcije koja je prioritet Centra. Pokazuje nam snimke male Anđele od kuće koje joj je donijela mama, i koje su joj vrlo korisne:

“Dijete se kući drugačije ponaša, i mnogo mi pomaže kad mama snimi dijete kako se ponaša kući, penje uz namještaj, kako se igra…”.

“Od usluga ranog rasta imamo patronažnu medicinsku sestru koja odlazi u kućne posjete po izlasku djeteta i majke iz rodilišta. Imamo magistru logopedije koja pruža usluge od prve godine pa nadalje, radi dijegnostiku i intervencije. Tu su fizikalna medicina i rehabilitacija, u dječijem dispanzeru rade pedijatar i dvije sestre. Od početka surađujemo sa Centrom za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju ‘Nova nada’ i njihov defektolog i drugi stručnjaci dolaze kod nas jednom tjedno na rad sa djecom p  grupama, a da i mi odlazimo timski kod njih”, pojašnjava glavna medicinska sestra Doma zdravlja Nada Tavra ističući podršku UNICEF-a u razvoju usluga ranog rasta i razvoja, posebno kroz obuke koje je osoblje prolazilo u Udruženju “Edukacija za sve“ (EDUS) a koje su organizirane uz podršku UNICEF-a u sklopu unapređenja ranog dječijeg rasta i razvoja:

“Obuka je bila konkretna, i unaprijedila je znanja naših stručnjaka koji rade na uslugama ranog rasta i razvoja, unesene su mnoge novine i čitav proces je moderniziran na opće zadovoljstvo djece i roditelja, ali i našeg osoblja”, kaže Nada Tavra.

Dok je Anđela kod fizioterapeutkinje Antonije vježbala prve korake, u kabinetu logopedice Renate Vukadin bio je petogodišnji dječak s danas manjim poteškoćama u govoru.

“Od prvog dolaska do danas napredak je 200 posto. Dolazimo redovno, ovdje dobije adekvatan tretman, i to se primijeti”, kaže nam otac Robert.

U ordinaciji, Renata s dječakom radi na izgovoru pojmova koje vidi na sličicama, i sastavljanju rečenica uz slike, a dječak nam kaže da rado tolazi kod Renate gdje mu je zabavno.

“Moja zadaća je tretman jezičko-govornih poteškoća sa djecom od najmanjeg uzrasta do škole. Djeca dolaze jedanput tjedno jer je prevelika gužva. Idealno bi bilo da dolaze više puta tjedno, ali dam im vježbe koje mogu raditi kući s roditeljima. Trenutno na tretmanu imam 30 djece koju najčešće uputi naša pedijatrica, rjeđe dođu sami. Ako tijekom tretmana posumnjam da dijete ima nekih drugih poteškoća, upućujem ga kolegicama, suradnja između nas je izvrsna”, ističe magistra logopedije Renata Vukadin. Dodaje da je prošla EDUS-ovu obuku koja joj je umnogome pomogla da unaprijedi proces i uvede neke od novih metoda čiji se rezultati, kaže, utekako primijete.

U usluge Centra za rani rast i razvoj uključen je i spomenuti Centar ‘Nova nada’ čiji je vršilac dužnosti direktora ujedno i akktualni direktor Doma zdravlja Tomislavgrad, što iako su im zgrade odvojene, čini njihovu suradnju boljom. U ‘Novoj nadi’ je, kaže, volonterski.

“Nama nije cilj da Centar za rast i razvoj bude samo zgrada, već da to bude jedna mreža usluga unutar koje će svako dijete u svakom momentu imati uslugu koja mu je potrebna, i kroz koju će se djeca adekvatno pratiti od najranijeg uzrasta kako bi se na vrijeme utvrdili eventualne poteškoće i kako bi im se kroz tim pružila adekvatna skrb. Same prostorija Centra čije je uređenje pri kraju služiće kao mjesto susreta svih članova mreže, mjesto gdje mogu doći djeca i njihovi roditelji, mjesto gdje će se svi iz mreže moći susresti i unaprjeđivati suradnju na zajedničkom pružanju usluga ranog rasta i razvoja”, pojašnjava nam direktor dr. Ivan Bagarić podsjećajući da je u Tomislavgradu potpisan i Protokol o suradnji u oblasti unaprjeđenja ranog rasta i razvoja djece u Općini Tomislavgrad kojim se u ovoj oblasti garantuje suradnja Općine, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Dječijeg vrtića, osnovnih škola, UNICEF-a i ‘Nove nade’.

“Sva djeca s poteškoćama koja mogu ići u redovitu školu imaju asistenta u nastavi, i to je nešto po čemu je naša Županija zaista ispred mnogih. Za djecu koja do jedne razine ipak trebaju dodatnu stručnu uslugu, dijelom idu u redovitu školu, a dijelom borave u Centru ‘Nova nada’, Domu zdravlja ili nekom od drugih dijelova naše mreže, s njima se radi pojedinačno ili u grupi. Tako da su u ‘Novoj nadi’ djeca s težim oštećenjima, njih 16, i oni se obrazuju tamo, i sva druga – njih 60-ak koja redovito idu u školu i povremeno borave tu”, pojašnjava dr. Bagarić dodajući da je krajnji cilj da rana dijagnostika uđe u sastav Centra i da se zvanični naziv proširi u Centar za ranu dijagnostiku, odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju ‘Nova nada’.

Stručna voditeljica Centra ‘Nova nada’ Kata Gašpar kaže da osim iz Tomislavgrada u ‘Novu nadu’ dolaze i djeca s područja Livna, Kupresa, Rame, Posušja, Uskoplja i drugih gradova. Kata i dio osoblja ‘Nove nade’ također su prošli EDUS-ovu obuku i znanja primjenjuju u svakodnevnom radu.

“Od stručnog kadra imamo defektologa, logopeda, psihologa, fizioterapeuta i radnog terapeuta, i djeca koja nisu stalno tu dolaze u zavosnosti od potrebnih tretmana na individualni rad. Djeca koja su stalni korisnici obrazuju se u odgojno-obrazovnim skupinama. U skupini djece s autizmom smo već krenuli s programom za rani rast i razvoj, imamo skupinu koja kombinirano dolazi ovdje i ide u redovnu nastavu te stariju skupinu za radno osposobljavanje”, predstavlja Kata Gašpar Centar dodajući da se mladi s radnog osposobljavanja uključuju i u rad van ustanove.

“Djeca imaju organiziran prijevoz u Centar, a reakcije roditelja su dobre, zadovoljni su našim radom s djecom i kažu da primijete napredak. Dostupni smo im 24 sata”, kaže, te dodaje kako je psiholog iz ‘Nove nade’ uključen u vrtić gdje odlazi na observacije i u slučaju da kod nekog od djece u najranijoj fazi primijeti eventualne poteškoće, dalje ga upućuje ka nekom iz mreže Centra za rani rast i razvoj kroz koju dobija adekvatnu i blagovremenu uslugu.

Tomislavgrad je jedna od općina u kojoj je potpisan Protokol o saradnji u oblasti unaprjeđenja ranog rasta i razvoja djece na području ove općine. Potpisivanje Protokola i uspostavljanje usluga za rani rast i razvoj djeteta radi se u sklopu projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji finansira UN Fond za ljudsku sigurnost a implementiraju ga UN agencije u BiH (UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok