Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) osudio je Iliju Pavića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na dvije i po godine zatvora za ratni zločin počinjen 1992. nad civilima u Livnu.

Vijeće je ocijenilo da je van svake sumnje dokazano da je Pavić, kao pripadnik Vojne policije Druge bojne HVO-a, za vrijeme racije u noći između 8. i 9. kolovoza 1992. ubio civila srpske nacionalnosti Milorada Crnčevića. Prenosi BIRN.

“Kako je ovo vijeće zaključilo, Pavić je sa još dvojicom kolega, koji su u međuvremenu preminuli, ušao u kuću Draginje Rosić i, nakon što je Milorad Crnčević izašao iz objekta, nekoliko puta mu rekao da stane, a zatim pucao i pogodio ga u predjelu butine, nakon čega je Rosić ubrzo podlegao”, navela je predsjedavajuća Sudskog vijeća Nidžara Zlotrg.

U obrazloženju presude ona je kazala da Sud nije uzeo u obzir tezu Tužilaštva da je optuženi Pavić htio da liši života Milorada Crnčevića, već da je išao na povredu tjelesnog integriteta.

“S druge strane, Sud nije uzeo u obzir ni tezu Odbrane da ovo ubistvo nema veze sa ratnim zločinom. Optuženi je išao u raciju koju je sprovodio HVO, što znači da su radnje itekako učinjene u kontekstu rata”, objasnila je sutkinja Zlotrg.

Ona je dodala da Sud prilikom određivanja visine kazne nije našao otežavajuće okolnosti te da je od olakšavajućih okolnosti Vijeće cijenilo Pavićevo djelimično priznanje krivice, primjereno držanje tokom sudskog procesa, kao i činjenicu da je otac četvoro djece, od kojih je troje maloljetno.

Pavić je osuđen po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a na ovu presudu nije moguća žalba.

Suđenje Paviću obnovljeno je pred Vrhovnim sudom FBiH nakon što su dva puta ukinute presude Kantonalnog suda u Livnu kojima je bio osuđen na tri godine zatvora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok