Hrvatski član Predsjednštva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, danas je posjetio Usoru u koju, kako je kazao, zadnjih godina dolazi sve češće s ciljem pronalaska rješenja za ostanak našeg naroda na ovom prostoru ali i što bržu realizaciju svih projekata naznačenih kao prioritet u ovoj općini.

"Najvažnije da danas u našoj Usori imamo jedno pravo zajedništvo oko ključnih tema, da razumijemo interes našeg naroda, razumijemo važnost da smo jedni uz druge. Tad možemo čuda napraviti i jedino tako ćemo ostati utjecajan narod, ne dijelivši se na male stranke. Kroz zajedništvo velikog projekta u vidu Hrvatskog narodnog sabora koji smo pokrenuli zajedno s brojnim drugim strankama koje su prepoznali i diljem Republike Hrvatske predstavnici svih struktura društva jer vjeruju da je i za Hrvatsku prevažno da Hrvati u BiH budu jednakopravni i kao narod svoj na svome što i njima pruža sigurnost, pogotovo uz činjenicu da nas vežu toliki kilometri europske granice.

-Zajedništvo želimo podijeliti i s prijateljima s kojima djelimo BiH, da razumiju konačno da jedino zajedno možemo nastaviti graditi BiH jer sve drugo je avantura i jačanje nepovjerenja od kojeg nema nitko sreće. Jedno se vrijeme kalkuliralo da ćemo mi odlaziti te da će Bošnajcima dosta širok ostati ovaj prostor Federacije a Republike Srspke Srbima, no nije tako. Onda se razumjelo da moramo promijeniti koncepciju, stvarati uljuđenu državu i uređenu u kojoj može funkcionirati i dolaziti do novih investicija razvijati se gospodarstvo i otvarati nova radna mjesta bez kojih nije moguć ostanak ili opstanak, naglasio je predsjednik Čović.

Izlazak na izbore omogućit će nam da ostanemo svoji na svome, politički narod koji sam odlučuje o svojoj sudbini a onda ćemo imati mogućnost voditi drugačiju fiskalnu politiku i poticati naše projekte i razvoj. Jer izostanak deficita u proračunima općina i županija gdje su Hrvati većina, znak je da se može a može se i još bolje od ovoga sada samo moramo još bolje zbiti redove.

Ne smijemo se umoriti, rekao je dr. Čović i nastavio: „Najvažnije je u ovom trenutku da svi Hrvati izađu na izbore i glasaju za onoga za koga vjeruju da treba glasati. Nema vrijednije i važnije stvari to je svojevrsno prebrojavanje za one koji su vjerovali da mogu u ime nas birati i ovaj put, da jednom za sva vremena pošaljemo poruku. Hrvati su konstitutivan narod a konstitutivnost je nadustavna kategorija u BiH, a nikako volja brojnijeg naroda.

Sve što na ovim izborima očekujemo je za svoj dom, svoj narod i svoju domovinu", kazao je predsjednik Čović danas u Usori gdje ga je dočekao Zvonimir Anđelić, predsjednik OO HDZ BiH Usora i načelnik ove općine koji je pozivom na izbore, započeo svoje obraćanje kazavši kako je to način i da se Usora očuva kao domovina svih njenih žitelja ali i da se oduži predsjedniku Čoviću za svu podršku koju je pružio ovom kraju, počevši od posjeta pa do podrške pri realizaciji kapitalnih projekata. Naime, od loaklnih izbora u ovu je malu općinu Zeničko-dobojske županije sa viših razina vlasti za razne projekte uplaćeno preko pet milijuna maraka, a novo povećanje proračuna, prema riječima načelnika bit će i slejdeće godine.

Ivo Tadić, nositelj županijske liste za Skupštinu Ze-Do kazao je kako obilaskom svih naših općina ovih dana hrvatski dužnosnici pokušavaju ukazati na važnost predstojećih izbora za Hrvate unutar ove Županije u kojoj su malobrojni.

"Naš načelnik Anđelić je dokazao koliko se toga može uraditi poput završene financijske konstrukcije za izgradnju mosta ili pak pokretanje institucija poput vrtića bez kojeg je nezamisliva lokalna samouprava. Ovo razdoblje je prevažno i ne smijemo se uspavati jer drugi vrijedno rade na izradi scenarija po njihovoj volji" kazao je Tadić.

O važnosti podrške za svaku razinu a pogotovo one u kojima nemamo svoje načelnike govorio je i Josip Martić, nositelj liste za Parlament Federacije BiH, naglasivši činjenicu kako su hrvatski predstavnici na višim razinama uspjeli povezati i sve krajeve u kojima nismo većina sa našim institucijama zbog čeha je sve išlo lakše.

"Miris pobjede je i u zraku Usore, konstatirao je Nikola Lovrinović, nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH uz poruku kako je upravo Usora odličan primjer da tamo gdje smo bili politički i vojno organizirani smo i opstali. Usora je dokaz da se sve može, dokaz da se može  i obraniti i opstati ali samo uz zajednišvo.

Prije skupa predsjednik Čović sa nazočnim izaslanstvom u Usori je obišao vrtić Ivančica i Srednju školu Stjepana Radića.

Priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok