Rimac Automobili proizvodit će najviše 100 vozila godišnje. Nakon što je njegova kompanija objavila detaljne planove za novi kampus, a koji će uključivati i prvu tvornicu automobila u Hrvatskoj, Mate Rimac u razgovoru za Bloomberg izjavio je da će njegov fokus u tom segmentu ostati na malim serijama.

Bloomberg piše da Rimac navodi da će se automobili s njegovim imenom uvijek prodavati u maloj količini – manje od 100 jedinica godišnje – kako bi se izbjeglo nadmetanje s proizvođačima koji su kupci njegove kompanije.

Naime, Rimac Automobilima temeljno poslovanje nije proizvodnja električnih vozila već razvoj i proizvodnja komponenti za električna vozila.

Tehnologija Rimčeve kompanije tako se ugrađuje u modele Aston Martin Valkyriu i Koenigsegg Regeru.

Bloomberg navodi i da, iako je Mate Rimac već jednom upozorio da nije sklon izlasku na berzu preko SPAC-a, da o tome ipak, barem teoretski, razmišlja.

– Ne bi mi bio dobar osjećaj, da dok svi skupljaju hrpe novca na taj način i možda nemaju toliko stvari za pokazati, supstance, kao mi, da mi ostanemo iza njih bez kapitala, tako da naravno, provjeravamo tu mogućnost – kaže Mate Rimac.

Inače, Bloomberg piše o tome da je Rimac rođen u Bosni i Hercegovini.

– Njegov put do ove točke bio je nevjerojatan. Nekoliko godina nakon što se rodio u Bosni i Hercegovini, obitelj se preselila u Njemačku u potrazi za poslom. Nakon što se obitelj kasnije preselila u Hrvatsku, u školi su ga maltretirali. Jedan učitelj je potaknuo njegovo zanimanje za elektrotehniku i automobile – navodi ovaj veliki američki medij.

Dodaje se da je mladi poduzetnik osnovao je tvrtku dok je studirao 2009. godine, iako je bio jedini zaposlenik do 2011.

Tvrtka je na sajmu automobila u Frankfurtu debitirala s svojim prvim modelom – Concept One. Rimac je prvi Concept One predao pojedinačnim kupcima 2016.

Camel Group Co., proizvođač baterija sa sjedištem u Šangaju, investirao je u njegovu tvrtku 2017., a uslijedile su investicije Porschea i Hyundaija u sljedeće dvije godine. U ožujku je Porsche platio 70 milijuna eura kako bi povećao svoj udio u kompaniji na 24 posto.

Izvršni direktor Volkswagena AG Herbert Diess rekao je prošlog mjeseca da bi Porsche mogao pretvoriti svoju tvrtku Bugatti u zajedničko ulaganje s Rimcem, a njemačka marka sportskih automobila držala bi manjinski udio, iako pregovori još nisu finalizirani.

Prodaja stručnjaku za izradu električnih vozila pružila bi francuskom proizvođaču 16-cilindričnih automobila performanse za novi životni vijek.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube