Ministarstvo komunikacija i prometa BiH danas je priopćilo da je ministar Ismir Jusko izdao nalog da se u petak 14. listopada 2016. godine u 12 sati u RTV Domu u Sarajevu i Zgradi RTRS u Banjoj Luci pusti testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Ovime je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisijske opreme u BiH, a u narednoj fazi se planira pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti odnosno cijelog teritorija BiH.

Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTVFBiH u ovim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu građani Banja Luke, dok je za građane Mostara osiguran 36. televizijski kanal.

Program će se moći pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisijskim lokacijama.

"Tu prije svega mislimo na građane Vogošće, Ilijaša,Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini. Naglašavamo da građani Sarajeva, Mostara, Banja Luke i okolnih gradova i mjesta koja imaju optičku vidljivost prema emisijskim lokacijama ne trebaju pomjerati svoje vanjske prijemne antene. Građani koji imaju TV prijemnike novije generacije trebaju znati da ova vrsta TV prijemnika u sebi već imaju ugrađene modele za prijem digitalnog signala", navode iz Ministarstva komunikacija i prometa, prenosi Klix.

Građanima koji imaju TV prijemnike starije generacije preporuču da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala dok se ne riješi način financiranja i nabavke odgovarajućih resivera, odnosno dok se ne utvrde minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i nesmetan rad.

Također, javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitiranje svojih programa, tako da građani do kojih neće dolaziti digitalni signal u ovoj fazi digizalizacije, neće biti uskraćeni za prijem programa javnih RTV servisa (BHT, FTV, RTRS).

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije DVB-S/T