Po riječima koje je izgovorio na današnji dan prije 37 godina, ostao je najviše upamćen Miodrag Zdravković, spiker Jugoslovenske radio televizije. Naime, 4. svibnja 1980., danas umirovljeni 89-godišnji voditelj obavijestio je javnost da je 'Umro drug Tito'.

- Umro je drug Tito... To su večeras priopćili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije... Piše Slobodna Dalmacija.

Uskoro ćemo emitirati izvještaj sa sjednice Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - izgovorio je potreseni, ali dostojanstveni Zdravković, koji se i danas tog dana sjeća kao najtežeg i najtužnijeg momenta u svojoj karijeri.

 

- Ne sjećam se trenutka ni točnog vremena kada sam dobio priopćenje koje sam trebao pročitati. U hodniku koji vodi prema studiju, doživio sam još jedno iznenađenje. Tu je već bila filmska ekipa koja je snimala taj moj dolazak i to me je nekako presjeklo. Na onu punu mjeru odgovornosti i koncentracije koju sam imao, to je još nešto dodalo, ne znam točno što, ali osjećao sam da je najveća kriza na pomolu.

Znam da sam nekako ušao u studio, sjeo i da sam bio strahovito zadihan, kao da sam trčao kilometrima. Prišao mi je Milan Vukos, naš generalni direktor, da još jednom pogleda tekst i rekao mi da dopišem treću rečenicu, ono 'uskoro ćemo'.Automatski sam počeo pisati ono što diktira i najednom zastao - za trenutak se nisam mogao sjetiti kako se službeno zove naša zemlja... Sve su to bili djelići sekunde, a meni tako dugi - pričao je Zdravković.

Kada su iz režije programa upitali Zdravkovića da li je spreman, odgovorio je:

- Nisam! -

No odlaganje nije imalo smisla, pa je dao znak režiji da je spreman, kamere su se uključile i on je izgovorio te poznate riječi po kojima ga se i danas pamti:

- Umro je drug Tito... -

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije DVB-S/T