Bitcoin je preuzeo digitalni svijet kao mećava. Od online kupovine, preko video igara, od bankarskih poslova, do putovanja – kripto valuta preuzima primat u velikom broju marketa.

Neke industrije pokazuju veliki potencijal da još više prošire korišćenje Bitcoina, ali kompanije često ne podržavaju isti, zbog manjka povoljnih okolnosti za korišćenje istog. Na primjer, Bitcoin i prodaja su kao stvoreni jedno za drugo, ali procenat prodaja koje se vrše Bitcoinom za sad ne prelaze skromnih 2%.

Nemaju samo maloprodajne marke benefite od korišćenja plaćanja puitem Bitcoina. Kripto valute imaju prednost u odnosu na klasične valute uvijek kada korisnici traže brže transakcije i anonimnost, koja dolazi sa gotovo perfektnom transparentnošću u isto vrijeme. 

Dobar primjer je svakako industrija online kockanja i klađenja. Igrači često imaju primjedbe da transakcije prilikom isplata traju neprihvatljivo dugo, dok su drugi frustrirani činjenicom da moraju verifikovati svoje platne kartice svaki put kada prave deposit ili traže isplatu. Ipak, online kazina koja prihvataju Bitcoin su i dalje u manjini i predstavljaju svega 5% online kazina koji se nalaze na tržištu trenutno.

Takođe, mnogo država koje bi mogle imati benefita od kripto valuta nemaju još uvek namjeru da iskoriste te prednosti. Umjesto toga, one smatraju da su kripto valute opasnost po njihove operativne bankarske sisteme i povezuju ih sa ilegalnim radnjama kao što je pranje novca. Bitcoin je trenutno zabranjen u Kini, Rusiji, Vijetnamu i nekim Južno Američkim zemljama. 

Danas ćemo se ipak fokusirati na države koje imaju pozitivan stav prema Bitcoinu i drugim kripto valutama. Evo liste 9 država koje aktivno podržavaju Bitcoin i rade na razvoju pravnih regulativa. 

1. Malta

Malta, koja se često naziva i “Ostrvom Bitcoina” nema regulisano zakonski kripto poslovanje, alii ma nacionalno odobrenu strategiju razvoja Bitcoina i blokchain promocije. Malteške vlasti vide decentralizaciju i druge unikatne funkcije kripto valuta kao nešto što je vrlo pozitivno za ekonomiju za razliku od država koje smo već pomenuli. 

Najveće kripto mjenjačnice Binance, OKEx i ZB.com su u skorije vrijeme preselili svoje glavne štabove upravo na Maltu. Ovo se desilo iz razloga što pravna regulativa za ovkave kompanije već postoji zajedno sa planom kako da se napravi organizovana registracija operatera koji se bave prodajom kripto valuta. 

2. Švicarska

Švicarska je još jedna država u kojima se nastanjuju kripto kompanije. Najnoviji primjeri su kompanije Spaceshift i Xapo. Država je nazvana “Kripto dolinom” zahvaljujući progresivnim zakonima i progresivnim razmišljanjem ka Bitcoinu: građani mogu da plaćaju svoje mjesečne račune sa kripto valutama i da čuvaju svoje Bitcoine u kripto bankama kao što je SEBA Crypto AG i Sygnum AG, za čije poslovanje je vlada dala zeleno svjetlo u avgustu 2019. godine.

3. Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene države se sastoje od 50 nezavisnih država, od kojih svaka ima svoju politiku prema Bitcoinu, te se cijela država ne može baš zvati prijateljski nastrojenom ka Bitcoinu. Bitcoin je legalan i prihvaćem širom zemlje i država ga ne zabranjuje. Prema trenutnoj regulative Bitcoin se oporezuje kao vlasništvo u svim državama. Međutim, u realnosti, situacija je malo kompleksnija. 

U ovim reonima, Bitcoin se koristi vrlo retko. 

Iako, neke države kao što su New York, Rhode Island, i Arizona se definišu kao neprijateljske prema kripto valutama, postoje države koje su naklonjene trgovini i rudarenju Bitcoina. Ohio, Wyoming, New Hampshire, i Washington, D.C se neke od njih. Posebno se to odnosi na Wyoming, koji se smatra “najboljim mestom za kripto valute u Sjedinjenim državama”.

4. Australija

Australija je poznata po sovjim progresivnim shvatanjima kada je tehnologija u pitanju. Kada su kripto valute eksplodirale 2017. godine, vlada ove države je odmah legalizovala iste. Regulativa Bitcoina je dobro definisana: tretira se kao vlasništvo i na istu se plaćaju državne takse. U Australiji ima mnogo prodavnica i restorana koji primaju Bitcoin kao metod plaćanja, a najpoznatiji od njih je svakako Državni Metro Australije. 

5. Singapur

Kada se priča o tehnologiji, Singapur je svjetla tačka bez svake sumnje. Ova država ima odličnu IT infrastrukturu i četvrta je svjetska sila što se tiče zaštite intelektualne svojine. Kako je u stalnoj potrazi za inovacijama u ovom sektoru, nije ni čudo da se država vrlo brzo prilagodila blokchain tehnologiji.

U Singapuru, Bitcoin i druge kripto valute se tretiraju kao dobro, te svaki vlasnik mora da plati 7% takes kada ih koristi za kupovinu stvari i usluga. Vrlo skoro, sasvim je sigurno da će Sigapurska centralna banka autorizovati trejdovanje kripto valutama.

6. Slovenija

Da li ste znali da malena Slovenija ima više prodavnica koje primaju Bitcoin nego cijele Sjedinjene Američke države? Pritom, ne smatramo da je USA nazadna što se tiče ove teme, čak naprotiv i ova država se nalazi na našoj listi. U Sloveniji, dobit od kripto valuta se ne smatra klasičnom dobiti i nema poreza na istu. Vlasti su toplo dočekale kripto valute, i lagano ih inkorporisale u Slovensku ekonomiju. 

Možete posjetiti tržni centar poznat pod imenom “BTC Grad”, koji se nalazi u Slovenačkom glavnom gradu Ljubljani. AKo odete u grad Kranj, saznaćete da postoji prvi svjetski spomenik koji je podignut u ime Bitcoina. Slovenija je zemlja iz koje je potekao Eligma startap, koji je napravio revoluciju u kripto svetu svojim odličnim softverom koji trenutno ima 15.000 aktivnih korisnika. 

7. Estonija

Samo zamislite: Estonija je uvela elektronsko glasanje 2005. godine, mnogo pre bilo koje druge države. Država čak planira da uvede svoju ličnu kripto valutu, Estcoin, ali Evropska unija je protiv toga. Ipak, Estonija nastavlja da eksperimentiše sa blockchain tehnologijom i implementira istu u zdravstvo i bankarski sistem. 

8. Njemačka

Njemačka tretira Bitcoin kao legitimnu, oslobođenu od poreza valutu kada se govori o privatnim transakcijama. 2020-te godine, nemačke banke su autorizovane da mogu da prodaju i kupuju Bitcoin i druge kripto valute. Naravno, potrebna je licenca da bi se radilo ovako nešto ali je jasno da Njemačka se kreće u pozitivnom pravcu kada se govori o kripto valutama. 

9. Japan

Japan pravi gotovo 10% svetskog prometa kada se govori o kripto valutama. Da ne spominjemo da je osnivač Bitcoina, misteriozni Satoši Nakamoto Japanske nacionalnosti, iako se smatra da mu je to pseudonim. Ova zemlja je postala mjesto gdje je nastala prva kripto menjačnica — Mt. Gox.

Porez na dobit se računa samo individuama koje zarade više od 20 miliona jena godišnje ili naprave profit od trgovine od preko 200.000 jena. Oni koji ne naprave veliki profit nisu u obavezi da plaćaju porez. Bitcoin se smatra pravim novcem u Japanu, a takođe je oslobođen poreza.

Ova lista nije predugačka, ali mnoge druge države mijenjaju svoje mišljenje i pravac svog razmišljanja kada se govori o Bitcoinu. Najsvetliji primjer je država Bermuda, kao i Gruzija. I pored povoljnih uslova za trgovinu i kupovinu Bitcoina, mi smo na ovoj listi naveli samo države koje su na pravi način zakonski definisali kritpo valute i koje imaju stabilan bankarski sistem.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube