Neželjena elektronička pošta ili kako se to globalno naziva SPAM ozbiljan je posao za one koji nam svakodnevno zatrpavaju naše elektroničke sandučiće gomilom poruka koje ne želimo ni čuti, ni vidjeti…

Iako u pravilu na takve poruke elektroničke pošte većina korisnika i ne obraća pažnju, upravo otvaranje takvih poruka ili još gore otvaranje poveznica unutar takvih poruka može dovesti, a i dovodi, do ozbiljne kompromitacije korisničkog računala. Dodatni sigurnosni problem leži u spoznaji da spammeri mogu doći do gotovo svih privatnih podataka upravo na ovaj način. Piše Zimo.co.

Jedan od iznimno cijenjenih sigurnosnih stručnjaka, koji vrlo često i detaljno obavještava o većim sigurnosnim propustima, Troy Hunt, objavio je kako se na internetu pojavila baza koja sadrži nevjerojatnih 711 milijuna adresa elektroničke pošte. Radi se o bazi koja je zapravo “u vlasništvu” ranije spomenutih spammera, a koji su je koristili kako bi distribuirali neželjenu poštu na e-mail adrese korisnika kojih, barem u ovom slučaju, ima otprilike onoliko koliko Europa ima stanovnika. Hunt si je, kao i uvijek, dao truda pa je spammersku bazu implementirao u svoj servis koji služi za detekciju kompromitiranih e-mail adresa.

Radi se o popularnom i pouzdanom servisu “Have I Been Pwned?” i savjetujemo vam da ga odmah posjetite i provjerite je li vaša adresa elektroničke pošte u ogromnoj bazi potencijalno kompromitiranih. Ako se pronađete u bazi, preporučujemo da istog trena promijenite zaporku za sve svoje račune elektroničke pošte na raznim servisima. Servis se nalazi na ovoj poveznici.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija