Učinkovito skladištenje energije jedan je od glavnih problema koji danas sprječavaju velike projekte obnovljive energije.

Upravo je to jedan od razloga zašto baterije naših pametnih telefona moramo puniti svakodnevno, a ponekad i više puta u jednom danu.

Sigurnije i učinkovitije punjive baterije još uvijek su u ranoj fazi razvoja, no američki tim znanstvenika koji se bavi proučavanjem baterija i skladištenjem energije (Joint Center for Energy Storage Research) svoje je istraživanje usmjerio na baterije na bazi magnezija, lako dobavljivog i osmog po rasprostranjenosti elementa u Zemljinoj kori. Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su da su nove magnezij baterije sigurnije, nezapaljive te da imaju veću gustoću energije od litija, a samim time i veći kapacitet.

U aktualnim komercijalnim baterijama, tekući elektroliti transportiraju punjenje između katode i anode. Oštećenje vanjskog kućišta ili prekomjerno punjenje može uzrokovati zagrijavanje i zapaljivanje elektrolita, što može uzrokovati eksploziju baterije, stoji u objavi Berkeley Laba. Prenosi Zimo.

Tim Odjela za energiju radio je na magnezijskoj bateriji koja može izdržati više punjenja nego litij-ionska baterija, ali nije uspio pronaći funkcionalan tekući elektrolit osmislio svoj kruti elektrolit. Znanstvenici su se na kraju zadovoljili spinelom od magnezija, skandija i selena, koji ima bolju pokretljivost iona u odnosu na elektrolite koji se mogu naći u litij-ionskim baterijama.

Mi držimo palčeve da čim prije dođu do učinkovitog rješenja jer današnji pametni telefoni vape za još pametnijim, sigurnijim, a posebno učinkovitijim baterijama koje će potrajati duže od 24 sata.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija