Administracija Donalda Trumpa ukinula je pravila o neutralnosti interneta koja je uvela Obamina administracija.

Ta su pravila onemogućavala pružateljima internetskih usluga u Americi da tretiraju različite sadržaje na različit način, odnosno da ih plasiraju različitim brzinama ili ih naplaćuju. To bi značilo kraj interneta kakav danas znamo. No postoji još veća prijetnja za internet – šef britanskog glavnog stožera Sir Stuart Peach izjavio je kako su uočeni brodovi ruske mornarice blizu lokacija na kojima dnom Atlantika prolaze optički kabeli koji povezuju Europu sa Sjedinjenim Državama. Stuart Peach visoki je vojni dužnosnik u Britaniji, a od proljeća sljedeće godine treba preuzeti i stolicu predsjedavajućeg NATO-ova vojnog odbora. Digresija: bio je zapovjednik NATO-ovih zračnih snaga za intervencije na Kosovu 2000. godine. Navodi Večernji.hr.

– Pojavila se nova prijetnja našem napretku i načinu života, prijetnja kabelima na dnu naših mora, njihovim rezanjem ili uništenjem nastupila bi disrupcija koja bi odmah katastrofalno narušila i međunarodnu trgovinu i internet – rekao je Sir Peach. Prije nekoliko tjedana konzervativni je think tank Policy Exchange objavio kako se ovim putem danas odvija 97 posto svjetske komunikacije, a dnevno kroz optičke kabele prođe financijskih transakcija vrijednosti deset bilijuna dolara.

Kao dokaz realnosti ove prijetnje navodi se situacija u kojoj je Rusija pri aneksiji Krima najprije učinila baš to, prekinula optičku vezu poluotoka s ostatkom svijeta. Kao još jedan dokaz ruske pripremljenosti za sukob na najvišem tehnološkom nivou naveo je i bitku u Ukrajini u kojoj je ruska artiljerija za nekoliko minuta uz pomoć dronova praktično izbrisala dvije ukrajinske brigade.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u