Neuroznanstvenici sa Sveučilišta u Torontu razvili su tehniku kojom mogu rekonstruirati slike iz ljudskog mozga. Točnije, zahvaljujući moždanoj aktivnosti i EEG-u, mogu vizualizirati ono što čovjek "vidi u glavi".

Tehnika, koju je razvio Dan Nemrodov, digitalno rekonstruira slike koje su osobe vidjele i to pomoću elektroencefalografije (EEG). Piše Zimo.co.

Kad nešto vidimo, naš mozak stvara mentalnu sliku tog pedmeta. Uspjeli smo uhvatiti tu entalnu sliku koristeći EEG kako bi ilustrirali ono što se događa u mozgu tijekom cijelog procesa, istaknuo je Nemrodov.

Tijekom istraživanja sudionici su bili priključeni na EEG, a na ekranu su im bila prikazana različita lica. Bilježila im se moždana aktivnost i pretvarala u slike koje ispitanici vide u svojoj glavi. Tehnika koristi algoritme temeljene na strojnom učenju.

Istraživači su otkrili kako je mozgu dovoljno tek 170 milisekndi kako bi zapamtio lice koje vidimo ispred sebe.

Upravo zato bi ova tehnika mogla uvelike pomoći, kako u medicini, tako i u drugim dijelovima života.

Mogla bi omogućiti bolju komunikaciju s osobama koje ne mogu verbalno komunicirati, jer može rekonstruirati ne samo ono što osoba vidi, već i ono čega se sjeća i zamišlja, ono što želi poručiti, ističe profesor Adrian Nestor.

No, možda je bitnija primjena ove tehnike u policijskim istragama,jer bi policiji pružila konkretnu sliku osumnjičenika, a ne verbalni opis.

Činjenica da možemo rekonstruirati, ne kvadrate i trokute, već prave slike ljudskog lica do u detalje je ono što cijelu stvar čini uzbudljivom, zaključuje profesor Nestor.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija