Prema dosadašnjim istraživanjima o crnoj rupi, kada bi čovjek ušao u nju, prestao bi postojati jer bi ga gravitacija brzinom svjetlosti uvukla u jednodimenzionalni beskrajno mali prostor koji sadrži ogromnu masu.

No, novo istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Berkeley tvrdi nešto potpuno drugačije. Ne samo da kažu kako čovjek može preživjeti ulazak u crnu rupu nego da bi mu se obrisala prošlost te da bi tako bio na putu prema beskonačnoj budućnosti.

Fizičar Peter Hintz tvrdi da bi se čovjek koji se nađe u 'relativno bezopasnoj' crnoj rupi mogao osloboditi prirodnih zakona fizike i preživjeti.

Kako su došli do toga zaključka? Naime, prema zakonima fizike, masa zvijezde nastale uslijed gravitacijskog kolapsa sabijena je u beskrajno mali prostor, odnosno singularnost. Kako bi uspjeli objasniti nesklad između pravila svemira i nepostojanja zakonitosti crnih rupa, fizičari su došli do teorije koju su nazvali 'kozmička cenzura'. Ta teorija pretpostavlja da postoji prepreka unutar crnih rupa iza koje pravila svemira prestaju djelovati. Ona predstavlja granicu preko koje svjetlo i radijacija ne mogu prijeći. Fizičar Hintz i njegov tim su primjenom teorije kozmičke cenzure na crne rupe, došli do zaključka da singularnost i prepreka mogu koegzistirati. Kako se svemir širi, crne rupe vuku unutarnji pritisak koji se suprotstavlja gravitaciji. Istovremeno postojanje ova dva učinka moglo bi stvoriti zone iza horizonta događaja gdje bi se objekti nalazili 'odvojeni od svoje prošlosti i bez određene budućnosti'. To znači, ako preživite crnu rupu, prošlost bi vam se izbrisala te bi živjeli u beskonačnom broju budućnosti. (Večernji)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija