Kad je onomad Edward Snowden javno otkrio neviđene razmjere nadzora koji je nad cijelim svijetom uspostavila američka agencija NSA, mislilo se da je to vrhunac totalitarnog sna o kontroli svih ljudi. No ono što stiže iz Kine moglo bi biti još opasnije.

Od Snowdena smo doznali za perverzni raspon nadzora kojim nas je NSA, pod izlikom borbe protiv terorizma, nezakonito obuhvatila: od snimanja razgovora, preko praćenja naših zemaljskih lokacija, do čitanja e-mailova i poruka svih vrsta. No, Kina ide i dobar "orwellovski" korak dalje: ne samo što će vlasti u Pekingu pratiti ponašanje svih Kineza, nego će dodjeljivati i odgovarajuće "osobne bodove pouzdanosti". Tko se ponaša dobro, dobit će pozitivne poene; tko se ponaša loše, "fasovat" će negativne. Piše Slobodna Dalmacija.

Pritom "loše ponašanje" nije još do kraja definirano, ali već se zna koji će se "grijesi" posebno motriti. Izvjesno je da će u fokus ući financijski prekršaji građana, pa će negativne bodove dobiti svi Kinezi koji su dužni, a ne vraćaju svoje dugove, ili oni koji su na sudu osuđeni novčanom kaznom, a nisu je na vrijeme platili.

Dovde stvar nalikuje na klasične provjere kreditne sposobnosti građana, kakve provodi većina banaka, ali na kineskoj "listi prekršaja" nalazi se još niz stavki koje donose negativne bodove, pa i prelazak ceste izvan pješačkog prijelaza. Na vrhu liste krimena su protukomunistički istupi, uključujući oglašavanje na društvenim mrežama. Komunistička partija ne želi u 21. stoljeću ništa prepustiti slučaju i stihiji.  

Start u Pekingu

Reperkusije za "loše ponašanje" nisu bezazlene – negativni bodovi snižavaju "društvenu pouzdanost" nevaljalca, pa takav građanin neće moći dobiti posao u državnoj službi i neće moći, na primjer, putovati vlakom, ulaziti u bolje hotele i restorane itd. Pozitivni bodovi, pak, donose razne beneficije i popuste.

I ranije se pisalo o ovoj kineskoj ideji, a ovog tjedna vlasti u Pekingu potvrdile su da projekt definitivno kreće 2021. godine, najprije na području Pekinga, a onda i u cijeloj Kini. Izjavu neimenovanog dužnosnika gradskog poglavarstva u Pekingu objavila je državna novinska agencija Xinhua:

"Ovo je novi pristup kojim bi Peking procjenjivao kreditnu sposobnost pojedinca, ali povezujući je s cijelim njegovim životom", rekao je anonimni kineski komunist, tumačeći da projekt ima pedagošku svrhu, jer bi trebao poslužiti kao "primjer ostatku nacije kako se ponašati", odnosno kako popraviti "svoje ponašanje kao pojedinac ili tvrtka".

S obzirom na populaciju od 1,4 milijarde ljudi, nameće se pitanje kako to Kina namjerava tehnički izvesti. Odgovor glasi: milijunima kamera koje bi pratile stanovnike, u kombinaciji s bazama podataka o svakom građaninu.  

Bodovno rangiranje

Naša politologinja dr. Jadranka Polović nedavno je na portalu Geopolitika.news objasnila da zbog naglog razvoja tehnologija za prepoznavanje lica, skeniranje tijela i lociranje pojedinca pomoću GPS-a, kineski sustav već sada prati ponašanje građana preko mreže od 200 milijuna nadzornih kamera, nakon čega svaki pojedinac biva bodovno rangiran. Ti se podaci kombiniraju s postojećim medicinskim, učeničkim ili studentskim dosjeima, a na osobnu digitalnu karticu pohranjuju se i podaci o financijama građana i njihova povijest pretraživanja weba.

– Središnji sustav Integrated Joint Operations Platform (IJOP) analizira profile korisnika društvenih mreža, prikuplja podatke iz CCTV kamera, provodi ID provjere, te posjeduje wifi sniffers, alat koji presreće bežične mreže i dekodira podatke koji se prenose preko njih – navodi dr. Polović.

Vlada tako može ocijeniti ponašanje svakog građanina, kontrolirajući mu profile na društvenim mrežama, kao i profile članova njegove obitelji, prijatelja i suradnika. Jer na bodovni saldo utječe i ponašanje rodbine i bliskih ljudi.

– Ako bliski prijatelj ili član obitelji iznese negativne stavove o vladi, osoba gubi bodove koji inače donose brojne zgodne pogodnosti – popuste u hotelima, na željeznici, prilikom iznajmljivanja automobila, ali i one od životne važnosti – niže kamate, prednost pri zapošljavanju i upisu na fakultete – ističe Polović.

Kazna za negativne bodove, kako kaže, uključuje postupnu socijalnu izolaciju – smanjenje internetske brzine ili zatvaranje profila na društvenim mrežama, sve do javne sramote koja znači nemogućnost upisa na fakultet ili gubitak posla.

Tako će Kina postati prva svjetska digitalna diktatura, prvi državni "Big Brother" na planetu. Čini se da je Orwell bio optimist.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija