Bh. telekom operaterima danas su svečano uručene dozvole za početak implementacije projekta uvođenja 4G mreže u BiH.

Dozvole su uručene predstavnicima BH Telecoma i HT Mostar, dok će dozvola naknadno biti uručena Telekomu Srpske.

"U narednoj godini preko 60 posto teritorija BiH će se pokriti 4G mreže, a u narednih pet godina osigurati 90 posto teritorije BiH. U narednim mjesecima građani, kao i gospodarstvenici u BiH će moći uživati u prednostima 4G mreže. Prema zadnjim analizama, imat ćemo 7 ili 8 puta veću brzinu prijema i slanja", rekao je Zvizdić danas u Sarajevu prilikom dodjele dozvola telekom operaterima, piše Klix.ba.

Zvizdić je kazao da će prvi grad koji će koristiti 4G biti Sarajevo, a zatim Mostar tijekom Sajma narednih dana, a onda svi ostali naseljeni gradovi i mjesta u BiH.

"Posebno se zahvaljujem RAK-u i Ministarstvu prometa i veza BiH kao i našim telekom operaterima”, dodao je Zvizdić.

Dozvole za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih sustava odnosno 4G mreže, dodijelila je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH.

Predrag Kovač, direktor RAK-a je kazao da današnji dan, kao početak pružanja usluga 4G mreže je veoma važan za BiH jer smo zakoračili u svijet digitalne revolucije.

"Ulazimo u sustav u kojem će gospodarstvo i tvrtke koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu mrežu da budu dostupniji. Kada su telekom operateri u pitanju, prvi put imamo da se dozvola dodjeljuje na tehnološki neutralnoj osnovi što znači da će svaki operater moći pružati usluge koje su i veće od 4 plus generacije", izjavio je Kovač.

On je obznanio da će komercijalizacija pružanja usluge 4G početi 8. svibnja ove godine, jer postoje preduvjeti koje telekom operateri moraju uraditi prije nego krenu s komercijalizacijom.

Dozvole je bh. telekom operaterima BH Telecomu, HT Mostaru svečano uručio predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je kazao da je ovo važno za sve građane BiH kao i telekom operatere. Zahvalio se vlastima ističući da je ovo važan korak sustizanju svjetskih trendova. On je rekao da će sutra u Mostaru BH Telecom eksperimentalno pustiti 4GPlus signal.

Goran Kraljević, član Uprave HT Mostar i jedan od izvršnih direktora se zahvalio na dodjeli dozvole te obećao da će HT Mostar ispuniti i procedure vezane za spremanje 5G mreže. On je istaknuo da će 4G omogućiti novu i višu kvalitetu za krajnje korisnike. Rekao je i da će i HT Eronet sutra u Mostaru promotivno pustiti 4G mrežu.

Nitko od predstavnika Telekoma Srpske nije bio na dodjeli dozvole. Iz te tvrtke su ranije rekli da su spriječeni doći te da će im dozvola biti naknadno uručena.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije tehnologija