Koncem svibnja u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu održano je prvo međunarodno studentsko startup natjecanje STup! 2019.

STup! je na jednom mjestu okupio studente, poduzetnike i stručnjake s ciljem promoviranja startup scene i poduzetništva, uz natjecateljski dio kojim su se mladi startupi predstavili potencijalnim investitorima. Piše Vitez.info.

U natjecateljskom dijelu se predstavilo 30 natjecateljskih timova u 5-minutnom pitch formatu. Čak 22 natjecateljska tima su došla iz više Europskih zemalja poput: Engleske, Španjolske, Portugala, Poljske, Estonije, a pojedini članovi tih timova iz drugih zemalja, poput Singapura, Argentine, Indije, Nigerije.

Od 30 studentskih startup projekata šest se plasiralo u finale, od kojih četiri sa Sveučilišta u Malagi: Biofy, Heart Connections, Tuso i Nicehop, te dva sa Sveučilišta u Splitu: eAgrar i Vendor.

Prema glasovima članova žirija za pobjednika prvog STup! natjecanja proglašeni su članovi tima eAgrar – Slaven Damjanović (Glamoč), Martin Pervan (Livno) i Marko Čalić, studenti FESB-a. eAgrar je startup koji radi na razvoju sustava za praćenje stanja na poljoprivrednim zemljištima. Uz pomoć IoT uređaja koji su razvili, poljoprivrednici mogu pratiti stanje na usjevima i na temelju tih mjerenja pratiti vlažnost tla, temperaturu i vlažnost zraka i druge parametre. To im omogućuje pravovremeno i kvalitetno donošenje odluka o aktivnostima u njihovim vinogradima, voćnjacima ili na drugim poljoprivrednim površinama. Zahvaljujući tome mogu predvidjeti razvoj bolesti na poljoprivrednim kulturama, mogu pametnije koristiti kemijska sredstava, ali i smanjiti upotrebu vode za navodnjavanje.

Nagrada za prvo mjesto je predstavljanje startupa na World Bussines Angels Investment Forumu 2020 u Istanbulu! Članovi eAgrar tima su studenti iz Bosne i Hercegovine, a ono što je nama posebno zanimljivo je da se među njima nalazi i naš Vitežanin, Marko Čalić. Slaven Damjanović je iz Glamoča, a Martin Pervan iz Livna.

Drugo i treće mjesto zauzeli su timovi iz Malage (Španjolska): Biofy i Nicehop.

Članovi žirija su bili Renata Brkić (WBAF), Edward Platt (Investment manager, 360 Lab), Iva Rakočević (DYNAX Invest), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Ivo Špigel (Co-founder of Perpetuum Mobile and ZIP), Vanja Perić (Managing Partner at Wealth Management Canada), Karlo Kukec (Tech park Varaždin), Zoran Puljić (Director of Mozaik Foundation), Aoife Hegarty (Go Beyond Investing), svi uspješni poduzetnici, predstavnici venture capital fondova i akceleratora.

Ovo je već treća nagrada koju je eAgrar tim osvojio, nakon 3. mjesta na Elektroboju prošle godine i 1. mjesta na natjecanju u organizaciji ICT Županije i našeg Fakulteta. Stoje i iza postavljanja prve javne LoRaWAN The Things Network bazne stanice u Splitu koja je svima dostupna za korištenje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com