Ako vam je mobitel vruć, a niste ga koristili, imate neobjašnjivo popunjenu memoriju ili vam se baterija brzo prazni, postoji mogućnost da vam špijuniraju mobitel, pa budite na oprezu, piše 24sata.hr.

Pokazatelji da tehnologija špijunira i vas

Je li moguće istinski živjeti privatni život pomoću tehnologije koja prodire u naš život putem pametnih telefona i pametnih uređaja? Odgovor započinjemo saznanjem koji biste tehnološki uređaji morali imati da bi vas mogli špijunirati i kako. Postoje i neki značajni pokazatelji koji mogu otkriti da li vas doista špijuniraju.

Dobar pokazatelj da vas vaša tehnologija špijunira je ako je vaš telefon neobično vruć. Kada se baterija zagrijava, a telefon je vruć na dodir čak i kada ga ne upotrebljavate, to je mogući pokazatelj da se podaci šalju u vaš telefon ili s vašeg telefona bez vašeg znanja.

Još jedan znak je ako imate neobjašnjivo puno popunjene memorije. Hakeri koji koriste stariji špijunski softver koriste mobilne podatke za prikupljanje podataka o vama s vašeg telefona, što rezultira popunjavanjem memorije. A ako haker koristi zlonamjerni softver, baterija vam se može brzo prazniti.

Također, ako primite neobičnu tekstualnu poruku, poput neprepoznatljivog koda, to bi mogao biti znak da špijunski softver koristi značajku daljinskog upravljanja. Da biste provjerili ima li na vašem telefonu zlonamjernih ili sumnjivih programa ili datoteka, idite na Postavke> Aplikacije> Upravljanje aplikacijama i izbrišite sve datoteke ili programe koji izgledaju neobično. Problem je u tome što se puno špijunskog softvera prikriva pod nazivima datoteka nevinog izgleda. U tom slučaju je instalacija anti-špijunskog softvera poput Anti Spy Mobile sigurnija za uklanjanje zlonamjernog špijunskog softvera.

Zašto bi vas tehnologija mogla špijunirati?

Možda se pitate: 'Koga stvarno toliko briga o meni?'. No proizvođači traže podatke o vašim navikama kako bi poboljšali svoje proizvode, ciljajući tako veću publiku i zarađivali više novca. Sigurnosne agencije traže osobne podatke uređajima poput Fitbita, Garmina i Apple Watcha.

- Oni jednostavnim pregledom podataka mogu s priličnom točnošću otkriti koji je vaš spol, jeste li visoki ili niski, teški ili lagani, ali ono što je zaista intrigantno je da možete biti 100 posto identificirani samo vašim hodom - rekao je bivši tehnički direktor CIA-e Gus Hunt. Hakeri napreduju novom tehnologijom, lako dobivaju pristup vašem uređaju putem aplikacija, PDF datoteka, multimedijskih poruka, pa čak i emoji-ja.

Kako spriječiti špijuniranje

Obavezno obratite pozornost na dopuštenja koja aplikacija traži. Zapitajte se treba li aplikacija imati pristup vašoj kameri, mikrofonu i slično. Odaberite samo aplikacije koje su vam stvarno potrebne i prije preuzimanja pročitajte recenzije i potražite sve negativne komentare.

Možda se čini ekstremnim, ali prekrivanje vaše web kamere vrpcom i uključivanje mikrofona dok ih upotrebljavate ometat će one koji vas pokušavaju gledati i čuti putem pametnih uređaja. I na kraju, isključite lokacijske usluge ako vam nisu potrebne. Ne mora svaka aplikacija znati gdje se nalazite, piše Reader's Digest.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije tehnologija