U “Službenom glasniku BiH” objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba dronova u BiH i na ovaj način je regulirana upotreba letjelica koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina, a koje su se koristile, praktično, bez ikakvih pravila, piše Oslobođenje.

Pravilnikom o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima, kako je njegov puni naziv i koji je sačinila Direkcija za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizirani, regulirano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i morat će položiti ispit za upravljanje dronom, prenosi “Mondo“.

U Pravilniku piše da se odnosi na dronove do 25 kilograma težine i ne primjenjuje se na letjelice koje koriste državni organi (vojska, policija, služba traganja i spašavanja, carina, sigurnosno-obavještajne službe i slično), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju.

Također, odredbe Pravilnika se ne primjenjuju na dronove čija je maksimalna masa pri polijetanju manja ili jednaka 248 grama (0,248 kg), kao i na letenje dronova unutar zatvorenih objekata.

Vlasnik drona (fizičko ili pravno lice), koji ima prebivalište ili je registriran na teritoriju BiH, morat će osobno podnijeti zahtjev na propisanom obrascu za upis u evidenciju drona, a za svaki dron koji se upiše u evidenciju, BHDCA dodjeljuje evidencijsku oznaku. Upis će se morati produžiti svake tri godine.

Zanimljivo je da će operator drona morati posjedovati potvrdu o poznavanju zrakoplovnih propisa za operatora drona, a potvrda će se stjecati polaganjem ispita i provjerom poznavanja pravila letenja i propisa iz oblasti zrakoplovstva i propisa o dronovima. Vlasnici će morati imati policu osiguranja za dron.

Nekomercijalno letenje pravilnikom je dozvoljeno samo danju i unutar vidnog polja operatora drona, a nije dozvoljeno iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih zrakoplovnih na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Nije dozvoljen ni let iznad skupa ljudi na udaljenosti manjoj od 50 metara, kao ni iznad industrijskih zona, veleposlanstava, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Pravilnik o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima objavljen je u Službenom glasniku BiH u utorak i stupa na snagu osam dana nakon donošenja, a primjenjivat će se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

U Direkciji za civilno zrakoplovstvo kratko su potvrdili da objava u Službenom glasniku BiH (broj 51/20) znači da pravilnik stupa na snagu kako je propisano, a da sa za sve nejasnoće vlasnici dronova mogu javiti direkciji, piše Oslobođenje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com