Da bismo odgovorili na pitanje zašto je tehnologija neizostavni element obrazovanja, najprije moramo razjasniti koja je uloga obrazovanja u društvu.

Obrazovni sistem ima veoma značajnu (prema određenim izvorima i najznačajniju) ulogu u formiranju društveno prihvatljivih i funkcionalnih obrazaca ponašanja, odnosno škola je jedan od ključnih faktora socijalizacije djece i njihove pripreme za ulogu savjesnog, odgovornog i funkcionalnog člana društva. Dakle, pored praktične dimenzije, obrazovanje ima i humanističku dimenziju.

Humanistička dimenzija obrazovanja se odnosi na formiranje ličnosti, tj. cjelokupni kognitivno-emocionalno-socijalni razvoj jedinke, samoaktualizaciju i usvajanje moralnih, kulturnih, estetskih i drugih načela koji određuju skladno razvijenu ličnost i funkcionalnu osobu za društvo.

Praktična dimenzija, koja predstavlja perspektivu iz koje ćemo govoriti u ovom tekstu, odnosi se na sticanje potrebnih, konkurentnih znanja i vještina koji su u skladu sa ekonomskim zahtjevima društva i poslovanja.
Drugim riječima, glavni instrumentalni – praktični cilj obrazovanja, bilo formalnog, bilo neformalnog, jeste da nas osposobi za efikasno funkcionisanje i prilagodi naše vještine, sposobnosti, znanja i kompetencije potrebama društva u datom trenutku kako bi osoba bila u stanju da doprinese razvoju društva kada uđe u svijet rada. Obrazovanje mora biti i korisno u smislu primenljivosti znanja koja se stiču tokom školovanja, jer, između ostalog, krajnji cilj obrazovanja je zaposlenje i uspješno obavljanje zadataka na poslu.

Kako su brze promjene jedno od ključnih obilježja savremenog društva, a sve društvene promjene se reflektuju na oblast obrazovanja, njegova uloga postaje još kompleksnija nego ranije.

U takvim uslovima obrazovni sistem mora biti fleksibilan u skladu sa inovacijama i promjenama koje nastupaju u društvu kako bi na adekvatan način odgovorio na zadatak koji mu je dodijeljen, a to je da osoba nakon što izađe iz školskog sistema spremna uđe u poslovni svijet, sa svim vještinama i znanjima koje zahtijeva poslovno okruženje i društvo u cjelini.

Promjene o kojima govorimo odnose se na digitalizaciju i generalno tehnološki napredak kojem svjedočimo. One su zahvatile sve društvene sfere i sisteme, a glavni među njima su obrazovni i poslovni sistem.

Sa razvojem tehnologije razvila su se i brojna nova zanimanja, što je očigledan pokazatelj u kom smjeru tehnologija mijenja poslovne prilike. Savremeno tržište rada je u deficitu sa profilima nastalim kao posljedica informaciono–tehnološkog razvoja i digitalne ekspanzije, a nesumnjivo će potreba za takvim profilima biti samo veća u budućnosti. Znanja i kompetencije tog tipa su postali ključni resurs, tačnije, uslov za dobro pozicioniranje u svijetu rada, a s obzirom na to da obrazovanje prethodi zaposlenju, jasno je zašto se insistira na sintezi tehnologije i obrazovanja.

Hajde da izlistamo 5 ključnih razloga zašto je tehnologija neizostavni element obrazovanja i razjasnimo tu neraskidivu vezu između ova dva pojma.

1. Unapređenje kurikuluma i kvaliteta nastave

Upotreba tehnologije u obrazovanju je jedan od ključnih faktora za unapređenje kvaliteta nastavnog programa i same realizacije. Mogućnosti koje tehnologija u svojstvu sredstva za obrazovanje i razvoj nudi su ogromne, a njeni efekti mnogostruko pozitivni, kada se koristi na adekvatan način. Savremena tehnologija omogućava veću interaktivnost tokom nastave između učenika, nastavnika i nastavnog sadržaja, i to putem raznih smart uređaja kao što su tableti, interaktivne table, interaktivni sto, VR naočare, projektori i još mnogo toga. Sva ova sredstva još uvijek nisu dostigla visok nivo upotrebe na našim prostorima, ali u školama u kojima se koriste, a koje su savremene i orijentisane na napredak, na mnogo načina doprinose kvalitetu nastave. Učenicima je nastava mnogo zanimljivija uz ove elemente, a nastavnicima dosta olakšan proces održavanja nastave u uslovima kada su učenici aktivni i zainteresovani za rad.

Upotreba tehnologije u obrazovanju podrazumijeva korišćenje svih raspoloživih resursa za usvajanje znanja, edukaciju i zadovoljavanje saznajnih potreba, a to su, pored pomenutih uređaja – digitalne platforme za učenje, edukativne aplikacije i programi, razni digitalni materijali pomoću kojih stičemo znanja, saznajemo, unapređujemo vještine i aplikacije kao sredstva komunikacije pomoću kojih olakšano i brže komuniciramo. Sve to čini digitalni sistem koji podiže nastavu i obrazovanje na viši nivo, u pogledu aktivnosti i motivisanosti učenika da učestvuju u nastavi i njihovim rezultatima u pogledu školskog uspjeha i stečenih digitalnih vještina.

2. Priprema za perspektivna zanimanja

Ovo je jedan od najjačih benefita sinteze tehnologije i obrazovanja. Kvalitetno obrazovanje je fundamentalni uslov za perspektivno zanimanje u budućnosti i kada se osvrnemo na to u kom pravcu i kojom brzinom se kreću tehnološke promjene, svjesni smo da nas očekuje generisanje novih zanimanja u budućnosti, jer je IT sektor polje koje se neprestano širi i napreduje. U Srbiji su IT zanimanja i dalje deficitarna, te bi obrazovni sistem trebalo da doprinese interesovanju kod učenika za ovu oblast i njihovoj sposobnosti da se bave time, budući da su IT poslovi najperspektivniji i najbolje plaćeni. Mladi koji se trenutno nalaze u formalnom obrazovnom sistemu su digitalna generacija, te se u periodu kada treba da se zaposle očekuje još veća ekspanzija informacionih tehnologija i još više mogućnosti za posao. Iz tog razloga je obrazovanje koje im obezbjeđuje usvajanje potrebnih znanja i vještina i konkurentnost racionalno, efikasno i svrsishodno.

3. Prilagođavanje novim generacijama

Ovo je veoma važna stavka kada je riječ o tehnologiji kao elementu obrazovanja. Generacijama koje se školuju u vrijeme digitalizacije kojoj se tek očekuje porast u budućnosti potrebno je prilagoditi obrazovni sistem što je više moguće. Jednostavno, nastavne metode i obrazovni sistem se moraju mijenjati kako se mijenjaju društvene okolnosti u kojima odrastaju generacije. Prednost upotrebe tehnologije u obrazovanju je i ta što se na taj način prevazilaze glavni nedostaci tradicionalnog pristupa obrazovanju, odnosno tradicionalne, zastarjele nastavne metode. Današnji učenici su odmalena izloženi tehnologiji, to je ono što im je poznato i što ih zanima. Kada to uzmemo u obzir, shvatamo da su mogućnosti korišćenja tehnologije u obrazovanju velike kada se upotrijebe na pravi način, a da je pritom djeci to sredstvo poznato i zanimljivo. Iz tog razloga, školstvo treba da iskoristi sve moguće opcije kako bi učenicima približilo obrazovanje i zainteresovalo ih za učenje na njima blizak i interesantan način.

4. Veća dostupnost obrazovanja

Obrazovanje nikada nije bilo pristupačnije nego u doba savremene tehnologije, i to je jedan od glavnih razloga zašto je tehnologija neizostavni element obrazovanja. Online biblioteke, besplatni obrazovni programi iz raznih oblasti, tutorijali, blogovi na raznovrsne teme, testovi, kursevi, online udruženja za diskusije i razmjenu materijala, forumi, edukativni portali su samo neki od načina za učenje putem interneta koje je dostupno svim korisnicima interneta i ljubiteljima učenja. Spremnost za učenje je imperativ modernog društva, koje odlikuje dinamičnost i promjenljivost i koje teži razvoju, što znači da moramo usvojiti filozofiju celoživotnog učenja i biti spremni za konstantno unapređenje i usavršavanje, a tehnologija nam to omogućava i olakšava. Pored navedenih oblika neformalnog učenja, razvoj tehnologije u obrazovanju donio nam je još jednu izuzetnu pogodnost – učenje na daljinu. Distance learning, kao i e-Learning, oblici su učenja koje se odvija putem interneta i predstavljaju olakšan, ubrzan i svima dostupan način za usvajanje znanja i sticanje certifikata. Svakome ko ima želju za učenjem, saznavanjem i unapređenjem znanja tehnologija je omogućila da to može činiti bilo gdje, u bilo kom trenutku. Resursa za učenje usled ujedinjenja tehnologije i obrazovanja je mnogo – jedino što je potrebno su internet i volja za učenjem.

5. Savremeno obrazovanje za savremeno doba

Zašto je tehnologija neizostavni element obrazovanja najbolje govori činjenica da obrazovanje mora pratiti sve novonastale okolnosti i promjene u društvu, jer jedino na taj način ispunjava svoju instrumentalnu ulogu. U savremenom dobu koje odlikuju inovacije u svim društvenim sistemima iste te inovacije mora usvojiti i obrazovni sistem, koji je prvi društveni sistem sa kojim se djeca susreću i koji ih priprema za druge društvene sisteme. Dakle, društvo 21. vijeka uz koje stoji epitet „savremeno” mora imati obrazovni sistem sa istim epitetom, a tehnologija je ta koja opravdava taj epitet.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com