Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, objavio je na Twitteru da će ove godine platiti 11 milijardi američkih dolara poreza, prenosi u ponedjeljak BBC. Musk se upleo u javnu raspravu na društvenim medijima o tome koliko poreza plaća.

Demokratska senatorica Elizabeth Warren ovaj je tjedan Musku na Twitteru poručila da mora prestati "iskorištavati ljude". "Za one koje zanima, platit ću više od 11 milijardi dolara poreza ove godine", odgovorio joj je Musk, "više nego bilo koji Amerikanac u povijesti".

Musk, osnivač Tesle i SpaceX-a, postao je ove godine najbogatiji čovjek na svijetu. Bloomberg Billionaires Index procijenio je da je Musk 'težak' 243 milijardi dolara, da Tesla vrijedi oko bilijun dolara a SpaceX 100 milijardi. Musk je prošli tjedan proglašen Timeovom osobom godine.

Američki predsjednik Joe Biden želi povećat poraz ultrabogatima, no zakon je zapeo u Kongresu. Neki senatori, uključujući Warren, podržali su ne samo oporezivanje plaća najbogatijih Amerikanaca, nego i ostale imovine, kao što su dionice.

Brojni milijunaši ne primaju izravno oporezivu plaću, nego svoje bogatstvo drže u obliku dionica, pa uzimaju zajmove dajući dionice kao osiguranje. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u