Čini se da će cijena struje, uslijed trenutne situacije u svijetu, samo nastaviti rasti, tako da mnogi razmišljaju o načinima uštede, odnosno smanjenja troškova. Jedan prilično očit način krije se svima ispred nosa.

U pitanju je isključivanje iz struje uređaja koje smo ugasili ili stavili u standby mod, a koji troše struju čak i u tom režimu. Ostavljanje ovakvih uređaja uključenih je nešto što svi radimo i na što ne obraćamo pažnju, ali na duže staze ta navika nas može koštati više nego što mislimo, navodi City Magazin.

Kada su ovi uređaji uključeni u struju, čak i ako ne rade, oni će trošiti malo struje, a ovo su najveći krivci:

Televizor

Skoro svi gasimo televizor tako što pritisnemo crveni gumb, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u režim spavanja. To znači da struja i dalje protiče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mjesečnom nivou, ali na godišnjem se i te kako vidi i nije zanemarivo.

Konzole

Na sličnu temu, konzole za video igre se često ne isključuju u potpunosti kako bi se kasnije brže uključile i kako bi se brže pokrenule igre, a one uopće ne troše malo struje i kod njih se ušteda primjećuje čak i na dnevnom nivou, tako da naredni put kad završite igranje, nemojte ići na standby nego na shut down.

Frižider / zamrzivač

Frižider i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga te ne iznenađuje činjenica da je oko 12 posto električne potrošnje domaćinstva rezervirano za njih. Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo poduzeti jednostavne korake da ih učinimo efikasnijim, odnosno manjim potrošačima struje.

Redovito čišćenje frižidera, izvana i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno otapanje kako se ne bi stovrio led.

Punjači

Ni punjači za telefone i druge uređaje uopće ne moraju biti konstantno uključeni u struju jer nas to prilično košta. To svi radimo, ali kada bismo krenuli redom isključivati sve punjače za telefone, tablete i ostale uređaje, sigurno bismo vidjeli razliku nakon nekog vremena.

Kuhalo za vodu

Kuhalo za vodu ne troši previše struje ni kada radi, ali kako se ono ne koristi svaki čas, apsolutno nema potrebe da ostane uključeno u struju cijeli dan, iz financijskih i
sigurnosnih razloga.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u