Neuobičajen fenomen, da se po cijelom svijetu obaraju rekordne cijene maslaca, prvi je u lipnju primijetio FAO.

Time se počela odmotavati priča koju posljednje vrijeme vrte europski mediji o tome da su po cijeloj Njemačkoj u jednoj godini cijene mliječnih proizvoda porasle za 13 posto, da u Francuskoj slijedi skok cijena kroasana, da u Velikoj Britaniji već danas računaju da bi moglo biti nestašice maslaca na Novu godinu. Piše Express.hr.

Sada i Financial Times piše da cijeloj Europi predstoji nestašica maslaca. A u osnovi svega stoji odluka EU-a iz 2015. da liberalizira trgovinu mlijeka. Preko noći se dogodilo da je ponuda jako nadmašivala potražnju, što je značilo da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale "u podrum", da bi na kraju farmeri i seljaci sve brže stali odustajati od daljnjeg uzgoja krava muzara.

Sve to događalo se 2015. i 2016. U međuvremenu, kako je ponuda mlijeka na tržištima naglo opala, cijene su porasle, samo... za razliku od burza i promatranju svijeta kroz njihovu prizmu, koliko god da je potražnja opet skočila, u stvarnom svijetu mladim kravama potrebno je neko vrijeme da odrastu, pa danas na Zapadu, odnosno kako FAO navodi, u cijelom svijetu, više nema dovoljno mlijeka za pokriti svu potražnju.

FAO je primijetio da su prošlih godina europski proizvođači mlijeka imali problema već i sa sankcijama Rusiji zbog Ukrajine, tako da im je liberalizacija u EU iz 2015. pala još teže. Sljedeća nevolja koju je uočio FAO jest i to što su meteorološki uvjeti u Australiji i Novom Zelandu u posljednje vrijeme uslijed klimatskih promjena bili tako loši da je proizvodnja mlijeka pala i u tim dvijema ekonomijama inače poznatima po stočarstvu, što se posebno osjeća ove godine.

Financial Times dalje napominje da potrošnja maslaca već godinama diljem svijeta, posebno Zapada, stalno raste, a kako je riječ o namirnici koju se ne može skladištiti, ili barem nimalo jednostavno, svijet će ove godine, prema predviđanjima FAO i Financial Timesa, trebao biti gladan maslaca koji će zato biti sve skuplji.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti