Otrov doista vreba iz kuhjinje, a konzumacija ovih namirnica može biti vrlo opasna, osobito ako pretjerate u količini.

Većina ljudi je svjesna kako svijet može biti vrlo opasno mjesto koje ugrožava naše zdravlje, no najčešće pretjerujemo u ocjeni vanjskih opasnosti, zaboravljajući one koje vrebaju iz naše blizine. Naime, istraživanja pokazuju kako nepromišljenost i uzimanje namirnica iz vlastite kuhinje češće ugroze zdravlje nego obroci vani, u restoranima ili čak na ulici. Piše Express.hr.

Od zaraze bakterijama do hrane koja riskira nastanak raznih bolesti pretjeranim konzumiranjem, stručnjaci izdvajaju najopasnije namirnice koje vrebaju iz kuhinje i doista mogu ubiti.

1. Krumpir

Glikoalkaloidi su kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama koje pripadaju porodici pomoćnica poput krumpira. U krumpiru ih možemo naći u njegovom lišću, stabljikama i klicama te u plodu koji je dugo stajao, pogotovo ako je stajao na svjetlu. Ovi spojevi dovode do grčenja, proljeva, glavobolje pa čak i kome i smrti. Procjenjuje se kako doza od 3 do 6 mg po kilogramu tjelesne mase može biti smrtna. Kod krumpira izbjegavaj i zelene dijelove koji sadrže ovaj opasan spoj.

2. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić može izazvati halucinacije poput droge. Šest grama muškatnog oraščića uzrokovat će konvulzije, a 9 g ozbiljan napadaj.

3. Tuna

Opasnost od tune krije se u živi koju ta riba apsorbira. Kad se nađe u tijelu, ta živa može predstavljati opterećenje za bubrege ili mozak. Američka administracija za hranu i lijekove savjetuje da trudnice i djeca uopće ne jedu tunu. Iako je opasnost od trovanja mala, ipak ne valja pretjerivati s dozama i tunu jesti češće od dva puta na tjedan.

4. Bademi

Opasni nisu oni slatki, već gorki bademi koji sadrže vodikov cijanid - pa konzumiranje samo 8 do 10 takvih badema uzrokuje zdravstvene probleme kod odraslih, a može biti smrtonosno za djecu.

5. Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu kao i špinat, a oksalna kiselina može uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca. Da bi se postigla fatalna doza potrebno je pojesti više od 5 kg rabarbare, no ozbiljne zdravstvene probleme rabarbara može uzrokovati i kod manjih doza.

6. Indijski oraščić

Sirovi indijski oraščići sadrže urušiol – kemijski spoj koji se također nalazi i u otrovnom bršljanu. Indijski oraščići koje možemo kupiti u trgovini ponekad su deklarirani kao sirovi, odnosno radi se o oraščićima koji nisu prženi. No ti oraščići nisu ni kompletno sirovi već su kratko blanširani kako bi se uklonio urušiol.

7. Rajčica

Nije problem u plodu, već lišću rajčice koje sadrži toksične alkaloide. Jednako tako je opasna i zelena rajčica koja još nije zrela, ako se jede sirova. Ukiseljena rajčica ne nosi nikakvu opasnost.

8. Sjemenke voća

Jabuke, trešnje, višnje, breskve i marelice u svojim sjemenkama sadrže jedan opasan spoj. Radi se o cijanovodiku odnosno o njegovoj vodenoj otopini koja se naziva cijanovodična kiselina. Sam naziv ovog spoja koji nas podsjeća na cijanid ukazuje na to da je ovaj spoj otrovan, stoga se sa ovim sjemenkama ne valja šaliti.

9. Med

Ta vrlo zdrava namirnica ima jednu veliku manu. Naime, kako se ne bi gubili hranjivi sastojci, ona ne prolazi proces pasterizacije, pa sirovi med može sadržavati opasni grejanotoksin. Zbog toga med treba uzimati kod provjerenih proizvođača.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti