Rekao je da ga novac ne zanima i da ne želi da ga gledaju kao životinju u zoološkom vrtu. Ovaj ruski matematičar živi skromno, a važnije mu je brati gljive u šumi nego preuzimati nagrade.

Koliko je ruski matematičar Grigori Perelman (51) izuzetan čovjek, kakvih je malo na ovom planetu, dokazuje i činjenica da nije želio uzeti nagradu od milijun dolara (oko 6,2 milijuna kuna) 2010. godine za pronalazak rješenja Poincareovog milenijskog problema, što mnogima nije uspjelo u posljednjih stotinu godina. Pišu 24sata.hr.

To je teorija koja se bavi oblicima u četiri ili više dimenzija, a jedan je od sedam problema za čije rješenje Matematički institut Clay iz Massachusettsa u SAD-u nudi ovakav vrtoglavi iznos. Odbio je i prestižnu Fieldsovu medalju 2006. kada je i pronašao rješenje tog problema, a koja u svijetu matematičara ime težinu Nobelove nagrade.

Tada je predsjednik Međunarodne matematičke unije Sir John Ball odletio u Rusiju ne bi li ga nagovorio da preuzme nagradu. Uvjeravao ga je dva dana, ali uzalud.

Odbijanje preuzimanja nagrade ovaj genijalac je objasnio riječima "kako ga novac ne zanima, a niti slava te da ne želi da ga gledaju kao životinju u zoološkom vrtu". Rekao je kako on nije nikakav junak već najobičniji čovjek koji živi u skromno uređenoj sobi, u kojoj nema puno više od kreveta, ormara, stola i stolca. Također, objasnio je da ne postoje nerješivi matematički problemi, već samo oni koje je teže riješiti.

Nije se pojavio niti na dodjeli nagrada u Parizu 2010. kada je trebao preuzeti milijun dolara. Rekao je da ne može baš taj dan, jer ide u šumu brati gljive. Naravno, postao je izuzetno zanimljiv novinarima koji su ga toliko salijetali da je znao ne izlaziti iz stana samo da ih izbjegne.

Koliko je opsjednut matematikom pokazuje i detalj da je pokušao izračunati brzinu kojom je Isus hodao po vodi, a da ne potone. Inače, ovaj osebujan čovjek živi s mamom u istoj zgradi u Sankt Peterburgu, svatko u svom stanu i često je kod nje. Uživa u jednostavnom životu i obožava prirodu.

Odijeva se vrlo skromno, a susjedi ga ne vide često. Pričaju da živi u siromaštvu, od majčine mirovine. Otac je napustio obitelj i otišao živjeti u Izrael, a tamo se zaputila i njegova sestra nakon završetka studija.

Da je genije bilo je jasno od kada se rodio. Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1982. godine osvojio je zlatnu medalju. Doktorirao je, a potom radio na ruskom Matematičkom institutu akademije znanosti. Zatim je preselio u SAD gdje je predavao na nekoliko američkih sveučilišta. Međutim, 1994. godine dao je otkaz i vratio se u Rusiju.

Prije tri godine ruski mediji su pisali da radi u području nanotehnologije u Švedskoj, ali ubrzo nakon toga je ponovno viđen u rodnom gradu. Nakon nekog vremena pristao je na snimanje dokumentarca, a neki kadrovi su snimljeni u stanu njegove majke.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus