Analize pokazuju da se povećao broj konzumenata bezalkoholnoga piva u svijetu, a ono je itekako popularno i u BiH.

Ipak, počelo je i nezadovoljstvo pojedinih, ponajprije vjernika, zato što je otkriveno da se u tom bezalkoholnom piću, kako ga se predstavlja, pojavljuje alkohol, a oni ga ne konzumiraju. Piše Večernji list BiH.

Naime, prvo je Federalni zavod za zaštitu potrošača pokrenuo jedno od najkontroverznijih pitanja u svijetu pića - termin bezalkoholno pivo.

- Problem nije samo često prikrivanje informacija o udjelu alkohola u bezalkoholnom pivu nego i samo korištenje termina. Ako je to bezalkoholno piće, zašto nosi naziv pivo. Pivo nastaje u procesu fermentacije, a ne postoji bezalkoholna fermentacija - rekla je Ana Popova, šefica Zavoda za zaštitu potrošača.

Te najave otvorile su pitanje terminologije, odnosno lažnog opisivanja bezalkoholnoga piva. Neki proizvođači, poput njemačkog Krombachera, jamče 0 posto alkohola, no mnogo je više onih koji “priznaju” izvjesnu količinu alkohola, najčešće sitnim slovima spominju “maksimalno 0,5 posto”.

Kada je Radio Sarajevo pokušao istražiti tu temu u BiH, naišli su na pomalo neočekivane prepreke. Ili zbog konzumenata pojedinih religijskih skupina ili nekog drugog razloga, “pivari” su bili spremni samo na “off-record” informacije, bez striktnoga navođenja imena proizvođača, zastupnika, piva...

Predstavnici pivske industrije s kojima su novinari Radija Sarajevo razgovarali pozvali su se na Zakon o pivu koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH. - U BiH se pivo tretira kao prehrambeni proizvod. Proizvodnja piva je jako složen tehnološki proces.

Bezalkoholno pivo sadrži najviše 0,5 posto alkohola, ali alkohol pronalazimo i u brojnim drugim namirnicama i proizvodima koje konzumiramo, poput jogurta, kefira, da ne spominjemo ocat za salatu - bilo je najviše što su novinari doznali. Jasno je, “bezalkoholno pivo” ipak nije bezalkoholno.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti