Imate li tijekom boravka u restoranu ili pak na putovanju problem s odlaskom na toalet, niste jedini.

Istraživači koji se bave ovom temom kažu da je čest slučaj da kad se vratite kući, u poznatu okolinu, dođe i potreba za velikom nuždom.

'Većini ljudi je ugodnije otići na toalet u poznatom i privatnom okruženju', rekao je Nick Haslam, profesor psihologije na Sveučilištu u Melbourneu. Haslam dodaje da zato na putovanjima često dolazi do zatvora jer nisu dovoljno opušteni da bi obavljali veliku nuždu u nepoznatom prostoru, piše Daily Mail.

Uz to, problem može biti i u drugoj hrani koja mijenja sastav mikrobioma, bakterija u crijevima. Treba spomenuti da drugačija hrana može imati i obrnuti učinak - proljev.

Jack Gilbert, profesor kirurgije sa Sveučilišta u Chicagu, objasnio je da kada se vratimo kući s puta mijenja nam se lučenje adrenalina, a može se promijeniti i spavanje, što također utječe na brzinu kojom se hrana pomiče u crijevima. Navodi Večernji.hr.

Prema tome, poznato kućno okruženje može pomoći hrani da se normalno kreće crijevima, kao i pokrenuti opuštanje kojeg nije bilo dok smo bili u nepoznatom okruženju, dodao je Gilbert.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u