Što je, evolucijski gledano, poanta brade? Djeca, žene i mnogo muškaraca žive sasvim dobro i bez nje. No prošećete li ovih dana ulicom naići ćete na brade svih veličina i oblika, od precizno 'dizajniranih', preko slijepljenih brkova do hipsterskih brada, piše BBC.

Kada zamijetimo da neki muškarac pazi na svoj izgled, mogli bismo olako zaključiti da samo traži partnericu. No najnovije istraživanje pokazuje da su brade, bar djelomično, evoluirale kako bi muškarci koji ih nose povećali svoje šanse u odnosu na konkurenciju.

U usporedbi s mužjacima i ženkama brojnih drugih primata, muškarci i žene se u prosjeku međusobno vrlo razlikuju, zahvaljujući među ostalim i dlakama na licu. Objašnjenje je u evoluciji kroz seksualnu selekciju, odnosno u procesu koji daje prednost svojstvima koje povećavaju šanse za parenje.

No zanimljivo je da žene nisu baš jako zainteresirane za brade. Dok neke studije pokazuju da žene vole brade od dva, tri dana ili duže, druge kažu da im je draži 'čisti izgled'. Zbog toga se ne može jednoznačno zaključiti da su brade evoluirale zbog toga što privlače žene.

Dominantni muškarci

Stručnjaci stoga kažu da bi odgovor mogao biti u drugoj vrsti spolne selekcije. Za reprodukciju nije dovoljna samo atraktivnost, već se prigoda za parenje dobiva kroz natjecanje s drugim pripadnicima vlastita spola.

Samozatajni, tihi lik iza šanka nema nikakve izglede u odnosu na dominantnog, samouvjerenog muškarca. I postoje dokazi da su se brade razvile upravo kako bi muškarcima pomogle da lakše osvoje partnericu.

Brada zapravo nije neraskidivo povezana s razinom testosterona. Naprotiv, brojne studije pokazuju da i žene i muškarci bradate ljude doživljavaju kao starije, jače i agresivnije od drugih. A dominantni muškarci imaju više šansi za reprodukciju jer plaše suparnike i tjeraju ih da ostanu po strani.

Glas i stas

To je nešto što 'drži vodu' danas, ali i ranije u ljudskoj povijesti. Dominacija je prečac za priliku za parenje, a genetska istraživanja pokazuju da osam posto današnje muške populacije u Aziji potječe od Đingis-kana i njegove obitelji. Taj bradati vojskovođa osvojio je gotovo cijelu Aziju i pridonio uvjerenju da su bradati muškarci dominantniji.

Brada nije jedino što pridonosi dominaciji, isto je s glasom. Ljudi prednost daju muškarcima dubokog glasa, ali i mišićavijeg tijela. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti