Ako imate problema s probavnim tegobama, vjerojatno ćete odmah posegnuti za gaziranom vodom. Mineralna voda, u kombinaciji sa mjehurićima CO2, pokazala se djelotvornom u stimulaciji probavnog sustava.

Autori studije objavljene u European Journal of Gastroenterology and Hepatology, iznijeli su podatke koji ukazuju da gazirana mineralna voda može olakšati simptome loše probave i konstipacije (zatvora).

No, stručnjaci upozoravaju i da postoje razlozi protiv učestalog ispijanja gazirane vode. Voda s mjehurićima CO2, odnosno, karbonizirana voda može uzrokovati propadanje zubi i debljanje, piše New York Post. Prenosi Večernji list.

Mjehurići ugljičnog dioksida u vodi, pojašanjava se, uzrokuju slabu karbonatnu kiselinu. Stomatolog iz Londona, Adam Thorne, tvrdi kako ona može oštetiti zube.

“Većina ljudi ne zna da je gazirana voda jako kisela te ima pH3 vrijednost. Mjehurići mogu uzrokovati eroziju zubne cakline što kroz s vremenom može dovesti i do bolnih, žutih zubi."

S druge, pak, strane, američki stručnjak i glasnogovornik Američkog udruženja stomatologa, Edmond R. Hewlett, ne slaže se s ovom tvrdnjom.

Za Food Network je rekao kako nema opasnosti ako pijete nearomatiziranu vodu te da dodane arome zapravo vodu čine kiselom.

"Arome, a ne karbonizacija snižava vrijednost pH do štetne razine koje mogu uzrokovati probleme sa zubima učestalom konzumacijom".

Ipak, priznao je da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdio postoji li štetni utjecaj gazirane, nearomatizirane vode na zdravlje usne šupljine.

Istraživanja objavljena ranije ove godine pokazala su da gazirane vode mogu uzrokovati debljanje iako sadrže malo kalorija. Objasnilo se to činjenicom da mjehurići ugljikovog dioksida mogu izazvati jači osjećaj gladi koji ne biste imali da ste popili "običnu" vodu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Najnovije zanimljivosti