Rezultati kažu da je to zato što se njihovi muški nadređeni u tom slučaju osjećaju vrlo ugroženo, pa zbog toga oklijevaju dati posao zgodnim frajerima.

Profesor Sun Young Lee sa Sveučilišta u Marylandu objasnio je rezultate. "Menadžeri ne mogu pobjeći od stereotipa kada zapošljavaju. Tako obično tu odluku često donose prema svojim interesima."

"Nevjerojatne su predrasude i stereotipi koji prate 'zgodne' ljude i to im se u životu zaista može obiti o glavu", prenosi UNILAD.

Znanstvenici su zaključili da kada menadžeri provode intervjue za posao češće će zaposliti ljude koji lijepo izgledaju. No, ono što se pokazalo jest da ako menadžeri ili nadređeni vide da bi im ta osoba mogla biti prijetnja, zaposlit će onu osobu koja im je manje privlačna.

U prvom eksperimentu, 241 odrasla osoba ocijenila je kandidate za posao (koji zapravo ne postoje) s obzirom na njihove kvalifikacije. Sve to se odvijalo online.

Muškarci su ocjenjivali muškarce, a žene - žene. Svakoj osobi su dali pridjev kooperatora ili konkurencije. Dali su im kompjuterski generiranu fotografiju osobe koja je bila atraktivna ili neatraktvna.

Drugi je eksperiment proveden u laboratoriju na 92 ljudi. Trebali su ocijeniti buduću konkurenciju ili partnere u kvizu, prema tome kako su riješili neke kvizove, ali dobili su i njihove fotografije. Uzorak diskriminacije bio je isti, sve zbog osobnog interesa. (Večernji)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti