Usprkos pesimističnim liječničkim prognozama, Minka Čizmić iz cazinskog naselja Gradina, nakon 14 godina u invalidskim kolicima, stala je samostalno na svoje noge.

Ova hrabra Cazinjanka već 18 godina se bori s multiplom sklerozom, a 14 godina je prikovana za invalidska kolica. U svim medicinskim ustanovama koje je posjetila rečeno joj je da lijeka za ovu bolest nema i da će joj iz godine u godinu biti sve teže, piše Dnevni avaz.

Objašnjava i da su joj liječnici rekli kako nema mogućnosti da ikada ustane na noge. Ipak, ona se nije predavala i ovih je ustala na noge i napravila prve korake po kući bez ikakvih pomagala.

- Bolujem od multiple skleroze gotovo 18 godina, a radi se o kroničnoj autoimunoj bolesti, koja napada središnji živčani sustav i, kako kažu stručnjaci, to je bolest sa stotinu lica. Prvu godinu kad sam oboljela, išla sam bez štaka, a nakon toga dvije godine samo uz pomoć štaka. Nakon toga završila sam u invalidskim kolicima. Prošla sam bolnice u Sarajevu i Tuzli te banjsko liječenje u Gati i Fojnici – priča Čizmić.

Objašnjava da je nalaze slala i u Hrvatsku te kako su joj svi rekli da za njenu bolest nema lijeka.

- Bilo je uspona i padova u ovih 18 godina, bilo se pojavilo i sljepilo, a jedno vrijeme nisam mogla niti govoriti niti gutati. Bilo je problema i s tlakom i s masnoćom. U međuvremenu je došlo do nekog poboljšanja, a dokle će to trajati, ne znam. Nedavno sam sanjala da mogu stati na svoje noge i da to moram uraditi, ispričala je Čizmić. Dodala je kako je to jutro moleći se Bogu, ustala, zamolila Boga za pomoć i snagu te nakon 14 godina napravila svoje prve korake bez ikakve pomoći.

- Ponovo sam osjetila tlo pod nogama i to je bio neopisiv osjećaj, kao da sam se ponovno rodila - priča Čizmić.

Ona kaže da se uvijek držala svih liječničkih preporuka te da nikad nije klonula duhom, da se nadala da će opet prohodati. Kako kaže, Božija je volja bila da se to i dogodi. Veliki poticaj su joj njeni unuci, koji je nikad nisu vidjeli u stojećem položaju. Sada je doživjela i to da je mogu voditi za ruku, što joj daje motiv više, da sve svoje snage usmjeri na poboljšanje svog zdravstvenog stanja.

- Otkako sam oboljela, uvijek sam imala nadu u ozdravljenje, pa sam u skladu sa svojim mogućnostima nastojala maksimalno pomoći obitelji koja živi sa mnom u kući – sinu, snahi i troje unučadi. Radila sam sve poslove koje sam mogla rukama, kako bi mi mišići bili aktivni, a ne ukočeni. Da sam se prepustila bolesti bez borbe, danas bih bila ukočena - ispričala je Čizmić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti