Svaki par koji se odluči na brak ne razmišlja o tome koliko će taj brak trajati jer trajat će "dok ih smrt ne rastavi". Barem se tako nadaju.

Pred svakim su parom razni izazovi u životu koji mogu dovesti u pitanje trajanje i uspješnost braka, no znanstvenici imaju tezu: U genima vam je zapisano koliko ćete biti u braku.

Istraživanje koje su proveli imalo je za cilj procijeniti utječu li različiti genotipovi - moguće genetske kombinacije gena receptora oksitocina (OXTR) na to kako supružnici reagiraju jedno prema drugome i koliko se podržavaju, a što je ključna odrednica ukupne kvalitete braka.

Oksitocin može igrati ulogu u upravljanju gnjevom. Istraživanja su pokazala da su određeni polimorfizmi gena za oksitocin receptore (OXTR) povezani s povećanom tendencijom ljutnje reagiranja na situacije.

"Geni imaju svoju ulogu kada je riječ o kvaliteti braka jer geni nas određuju kao osobe, naše osobine, karakter i ponašanja bitna za kvalitetan brak, tvrdi Richard Mattson, profesor sa Sveučilišta Binghamton u SAD-u.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo sto parova, a svaki partner je upitan da identificira svoj najveći osobni problem, a koji nije povezan s partnerom, njegovom obitelji i problemima na poslu, piše TOI.

"Otkrili smo da su varijacije na dva određena mjesta na OXTR-u utjecale na promatrana ponašanja muževa i supruga, te da su razlike u ponašanju među parovima imale mali, ali kumulativni učinak na ukupnu procjenu potpore, a time i kvalitetu braka općenito, " pojasnio je Mattson rezultate istraživanja objavljene u časopisu Journal of Family Psychology.

Pokazalo se i kako su muževi s određenim genotipom bili manje zadovoljni podrškom koju su dobili od svojih supruga, što je nagovijestilo da je ona također povezana s nezadovoljstvom u njihovom braku, istaknuo je Mattson. (Večernji)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti