Dugotrajne visoke temperature koje prelaze 30 stupnjeva Celzijusa nisu samo neugodne već mogu biti i opasne po zdravlje. Doktor Tihomir Bera iz Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć otkrio je koja populacija je najugroženija i tko treba posebnu pažnju posvetiti brizi o zdravlju.

Bera je za N1 istaknuo kako današnji dan treba iskoristiti i odmoriti se od vrućina.

"Danas je lijep dana, danas se možemo odmoriti od vućina, ali za dva, tri dana opet će biti velike vrućine. Starija populacija, bez uvrede, ali i djeca, niti moraju niti trebaju između 10 i 18 sati izlaziti i šetati po gradu. Sve što trebaju neka urade do 10 sati", kazao je liječnik i dodao:

"Nije loše ustati malo ranije, otvoriti prozore i izračiti stan ili kuću, a onda spusti roletne, zamračiti, da temperatura u stanu ne bude izjednačena s vanjskom temperaturom. Ljudi misle da kad otvore prozor da će napraviti 'propuh' pa će im biti dobro. Neće. Kada je u stanu 35 stupnjeva onda ne možete jesti, spavati, postajete neraspoloženi. Što se tiče hrane treba jesti sezonsku hranu - lakšu hranu".

Bera je naglasio da tijekom ovih dana posebnu pažnju treba posvetiti najvećem našem organu - koži, koju treba što bolje zaštiti od izloženosti Suncu.

Otkrio je kako vrućine najviše škode djece, posebno bebama.

"Najugroženija su djeca, bebe. Dijete nije mali čovjek, dijete je dijete. Ono ima nezreo centar za termoregulaciju i ono nije u mogućnosti reagirati kao odrasla osoba. Odrasle osobe se znoje, a bebe nemaju tu mogućnost. Trebaju se djeca izvoditi vani rano ujutro, a ne tijekom dana", kazao je liječnik za N1.

U posljednjih 24 sata gotovo 600 građana je tražilo intervenciju u Hitnoj pomoći...

"Treba konzumirati tečnost, ali ne hladnu. Alkohol ne dolazi u obzir jer će te biti više izloženi sunčanici", kazao je na kraju razgovora dr. Tihomir Bera.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti