Veliki ocean prostirao se na sjevernoj hemisferi, kažu stručnjaci, sve do tsunamija koji je razorio sve.

Povijest tog planeta promatra se koliko i povijest ovog našeg, a razmišljanja i istraživanja o Marsu dovela su znanstvenike do uvjerenja kako je ovaj četvrti planet od Sunca, danas beživotan i pust, nekoć imao golemi ocean, piše Express.hr.

Posljednja studija tako tvrdi da je poput Zemlje, Mars davno prije pogodio veliki, mega tsunami kojeg je pokrenuo veliki asteroid.

Teorija promatra i snimke zemljine transformacije od tamo negdje 65 milijuna godina u našoj povijesti, i asteroida Chicxuluba, koji je odgovoran i za izumiranje dinosaura.

Ne postoji čvrsto objašnjenje kako je taj mega tsunami djelovao na Mars, no pretpostavlja se kako je mogao stvoriti valove više i od 300 metara, piše Popular Mechanics.

Astronom iz francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja Francois Costard glavni je autor ove studije koja tvrdi kako se taj razorni tsunami dogodio prije oko 3,5 milijardi godina na sjevernoj hemisferi. Svoje tvrdnje iznio je nakon što je u maniri pravog detektiva koji istražuje mjesto zločina pregledao cijeli planet. Studija je "obuhvatila 10 kompleksnih kratera, i njihove lokacijske i geomorfološke karakteristike" i kakav bi utjecaj imao tsunami visok poput Chryslerove zgrade. "Među njima krater Lomonosov pokazuje jedinstven topografski plan" što ga čini najvjerojatnijom metom asteroida koji je uzrokovao masivni tsunami, stoji u studiji.

Krater je nazvan po Mihailu Vasiljeviču Lomonosovu, ruskom znanstveniku i pjesniku iz 18. stoljeća. Krater je promjera 120 metara i formiran je u razdoblju kasnog Hesperiana, uz jedinstvenu tekućinu koja se izbacuje. Samo jedan takav pronađen je na Zemlji, no ovi su krateri tipični za Mars. Ovaj je krater u potpunosti drugačiji od onih na Zemlji, a ponajviše, kako naglašava studija, zato što "se neki tragovi mogu objasniti samo uz upotrebu morskog konteksta upotrebljavajući prolaznu šupljinu u trenutku udara u plitki ocean".

Tako njegova jedinstvena obilježja ukazuju na jedinstvenu kreaciju. Vijenac tog kratera koji ga okružuje, visine je slične dubini tog oceana na Marsu, a sličan je i morskim kraterima na zemlji. "Morska formacija Lomonosovog kratera pokazuje kako bi to mogao biti izvorni krater tsunamija", napominju znanstvenici.

No tu sada dolazimo do problema, i paradoksa, o pitanju postojanja oceana na Marsu u tom trenutku. "Ocean je mogao biti u potpunosti zamrznut ubrzo nakon svoje formacije, pa je tako mogao i spriječiti formiranje događaja koji su doveli do tsunamija", napisali su znanstvenici koji nisu radili na ovoj studiji. "Da je bilo toplo ocean bez leda mogao je proizvesti fluvijalnu eroziju terena mnogo opsežniju nego što je ranije izviješteno", napominju.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti