Prema istraživanju koje je objavio medicinski časopis The Lancelet, rak je tretnuno vodeći ubojica u bogatim zemljama. Dosad, u dobrostojećim zemljama na prvom mjestu su se nalazile bolesti srca, a prema novim nalazima javnog zdravstva rak je zasjeo na njihovo mjesto. Istraživanje je provedeno na 5 kontinenata u čak 21 zemlji, a u njemu je sudjelovalo 160 000 pojedinaca.

U najbogatijim zemljama rak je ubio dvostruko više ljudi od bolesti srca koje su se posljednje desetljeće mogle pronaći na vrhu ove liste.

Države koje ostvaruju srednje prihode imaju stopu od trećine pa do četvrtine smrti uzrokovanih rakom, a u nekima od njih smrtna stopa od ove kobne bolesti izjednačena je sa stopom smrti od srčanih problema. Stručnjaci su potvrdili kako je ovo znak da će u doglednom vremenu rak postati najčešći uzočnik smrti ukoliko manje razvijene države nastave s prevencijom srčanih bolesti koju trenutno provode.

Na primjer, u Velikoj Britaniji bolesti srca drugi su uzrok smrti s visokom stopom od čak 10,3 posto smrti u 2018. godini. Njihovi stručnjaci, The British Heart Foundation tvrdi kako je ova brojka veća budući da je prema njihovim saznanjima prosjek smrti čak 170 000 po godini što čini četvrtinu ukupnog broja.

Bolest koja u Velikoj Britaniji prati smrtnu stopu srčani bolesti svakako je demencija. Istraživanje je potvrdilo kako je demencija manje primjetna u državama u kojima nije pravovaljano dijagnosticirana kao ni u onima koje gdje je životni vijek kraći.

Istraživanje je provedeno od strane Sveučilišta McMaster u Ontario, Kanadi. Bazirano je na čak 10 godina zdravstvenih kartona osoba između 35 i 70 godina.

Za vrijeme provođenja istraživanja, 0,6 posto smrti u razvijenim zemljama uzrokovale su srčane bolesti, a čak 1,6 posto života oduzeo je rak. Znanstvenici koji su vodili istraživanje su odlučili prilagoditi rezultate i pokušati izračunati koliko smrti se može očekivati na nivou godine. Procjena glasi kako će u razvijenim zemljama rak postati vodeći ubojica kao uzrok sigurnih 23 posto dok će se u nerazvijenim zemljama ta brojka spustiti na nižih 15 posto.

- Činjenica da je rak najčešći uzrok smrti u zemljama s visokim prihodima nije iznenađujuća ukoliko uzmemo u obzir da su način ishrane i fizička aktivnost rizični faktori direktno povezani sa socijalnim i ekonomskim razvojem- rekla je Kate Oldridge-Turner, šefica za politike u World Cancer Research Fundu. (Večernji)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti