Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Sjevernoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su znanstvenici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times.

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon. PINTEREST Stručnjaci već duže vrijeme znaju kako su neke vrste ptica postale osjetljive na izumiranje. No, nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci, piše Express.hr.

Što ubija ptice?

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

- Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći utjecaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo - rekla je Hillary Young, biologinja za očuvanje na Sveučilištu iz Kalifornije. Tim istraživača sa sveučilišta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija surađivao je na novom istraživanju koje je kombiniralo stare i nove metode brojanja ptica.

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procijenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procjene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo cjelokupnu populaciju ptica. Zatim su istraživači koristili zapise o promatranju ptica kako bi procijenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci. Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često ogromnim brojem.

Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 milijuna, dok je populacija kosa manja za 440 milijuna.

Slično se događa i u Europi

Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Europa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Sveučilišta u Exeteru. "Brojevi su općenito usporedivi", rekao je. Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke vjerojatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

Znanstvenici vjeruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje. - Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru - istaknuli su znanstvenici.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com