Znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto u Japanu napravili su studiju u kojoj su testirali izdržljivost virusa SARS-CoV-2 i virusa influenza A (IAV) u mješavini sluzi gornjih dišnih puteva i na ljudskoj koži.

Znanstvenici su testirali i dezinfekcijsku učinkovitost 80-postotnog etanola protiv ta dva virusa.

Došli su do informacije kako se oba virusa znatno manje zadržavaju na površini kože nego na drugim neorganskim površinama (poput metala, plastike, stakla), ali značajan podatak je da novi koronavirus duže može preživjeti na koži od IAV-a, prenosi Faktor.

Otkrili su da SARS-CoV-2 virus na koži preživljava u prosjeku 9,04 sata, dok IAV može preživjeti višestruko manje vremena, tek 1,82 sata u prosjeku.

Studija je pokazala i koliko dugo oba virusa mogu preživjeti u sluzi gornjih dišnih puteva. Novi koronavirus tako može preživjeti i do 11 sati u sluzi, dok IAV postaje neaktivan već nakon 1,69 sati.

Testirajući učinkovitost 80-postotnog etanola u neutraliziranju oba virusa na ljudskoj koži, studija je pokazala kako ih ta koncentracija etanola u potpunosti onesposobljava u svega 15 sekundi.

Zaključak istraživača je da izdržljivost novog koronavirusa na ljudskoj koži povećava rizik prenošenja zaraze kontaktom te time i pojačava samu pandemiju.

Stoga je higijena ruku izrazito važna u sprečavanju širenja zaraze.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com