U usporedbi s duhanom, pušenje marihuane uzrokuje pet puta veće oštećenje kapaciteta prijenosa kisika u krvi, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, koje je s kolegama proveo bostonski liječnik Muthiah Vaduganathan.

U toj novoj studiji napravljen je pregled koji govori da pušenje bilo koje supstance, uključujući i marihuanu, ozbiljno šteti srcu, plućima i krvnim žilama. To je u suprotnosti s danas često raširenim urbanim mitom da je "bolje pušiti marihuanu nego duhan".

O novom istraživanju, ali i marihuani općenito, novinari Jutarnjeg lista razgovarali su s psihijatrom Ivanom Ćelićem, pročelnikom Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

''Ono što vrijedi istaknuti iz novog istraživanja jest činjenica da je kod osoba mlađih od 50 godina koje su imale srčani udar 'pušenje marihuane utvrđeno kao jedan od češćih rizičnih čimbenika'. Zato pri uzimanju anamneze treba postaviti pitanje i o konzumaciji marihuane'', objašnjava doktor Ćelić. B

udući da je u svijetu i Europi trend dekriminalizacija marihuane, a sve su jači i pokreti za njezinu legalizaciju, novinari su pitali psihijatra smatra li da to doprinosi stvaranju dojma da marihuana gotovo pa uopće nije štetna. Razgovor s dr. Ćelićem možete u cijelosti pročitati na stranicama Jutarnjeg lista.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com