Postoje ti neki mitovi u koje slijepo vjerujemo već generacijama, posebno kada su u pitaju žene i mršavljenje.

“Ne smiješ jesti nakon 19 sati”, “Moraš izbaciti masti i ugljikohidrate”, “Trbušnjaci su najbolja vježba za definiranje trbuha” samo su neki od mnogih mitova za koje smo sigurni da ste ih preko nekoliko puta u životu čuli. No, koliko zapravo istine ima u njima? Odgovore na ta pitanja za ljepotaizdravlje.hr je dao Filip Šarić, diplomirani kineziolog koji je kroz svoje dosadašnje iskustvo i suradnje s nutricionistima, mogao dati svoje mišljenje i na temu prehrane.

Mitovi o mršavljenju – što je istina, a što trebamo zaboraviti?

“Ako jedete kasnije navečer, debljate se”

Ako jedete, odnosno unosite više kalorija nego ih trošite tijekom dana – debljate se. Doba dana ne igra ključnu ulogu u debljanju. Ključnu ulogu u tome nosi omjer unesenih i potrošenih kalorija tokom cijelog dana. Naime, svatko od nas troši jednu količinu energije za održavanje vitalnih funkcija svog organizma. To je energija koju tijelo koristi u mirovanju i moguće je dobiti egzaktnu brojku u kalorijama. Kad se toj brojci potrošenih kalorija u mirovanju pridodaju potrošene kalorije cjelodnevnih aktivnosti koje smo tog dana imali, dobit ćemo našu, cjelokupnu potrošnju toga dana. U slučaju da je naš cilj gubitak kilograma, svakako moramo trošiti više kalorija nego ih unosimo. No, da se ipak ne bi zavalili na kauč u 22 sata i počeli jesti sve što vam dođe pod ruku; preporuka je da imamo veci broj nutritivno, bogatih obroka tijekom dana, te količinski sve manjih kako dan ide prema kraju.

“Ako želite smršavjeti, izbacite masti i ugljikohidrate”

Nemojte to raditi. Našem organizmu su potrebni svi makronutrijenti stoga potpuno izbacivanje pojedinih nije preporučljivo. U slučaju da je vaš cilj gubitak tjelesne težine, svakako morate promijeniti svoj jelovnik, ali nikako ne izbacujte u potpunosti cijelu skupinu namirnica. Promjena stila života, promjena jelovnika koji je održiv na cjeloživotne staze i zdravstveno prihvatljiv kao i dovoljno odmora je nešto čemu trebate težiti.

“Kardio je najbolji način mršavljenja”

Kardio definitivno nije najbolji način za mršavljenje. Zapravo, kardio je najpristupačniji način tjelovježbe, ne zahtjeva dugi period edukacije za rekreativno bavljenje njime i definitivno je obavezan svakom, ljudskom biću u svrhu kvalitetnog življenja. Trening snage u kombinaciji s raznolikom, nutritivno bogatom hranom, kardiotreningom i optimalnom količinom odmora je najbolji način za mršavljenje.

“Možete smršavjeti ako jedete svu hranu koju želite, a samo brojite kalorije”

Nemojte raditi tako nešto. Istina je da možete smršavjeti hraneći se svom hranom koju želite. Sve dok je vaša potrošnja kalorija veća od unesene, organizam gubi na težini. Međutim, zbog vašeg cjelokupnog, zdravstvenog statusa to se jednostavno ne radi! Prema vlastitom organizmu se moramo odnositi kao prema najvećoj imovini koju posjedujemo. Stoga cheat day i ostale pomodne stvari preporučujem da izbacite iz svog načina života. Naravno da ćete se opustiti sa svojim prijateljima, naravno da nećete druženje upropastiti vaganjem i izbjegavanjem hrane poslužene na stolu, ali isto tako se nadam da nećete biti ni oni koji žive da bi jeli, već oni koji se kvalitetno hrane da bi kvalitetno živjeli.

“Trbušnjaci će vam pomoći da smanjite obujam trbuha”

Istina; kao i činjenica da se možete na godišnji odmor odvesti biciklom. Omjer uloženog i dobivenog nije ekonomičan. Kompleksne vježbe s vanjskim opterećenjem, ciklične aktivnosti, pravilna prehrana i odmor smanjit će obujam trbuha.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com