Europska komisija objavila je najnovije izvješće o koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u Europskoj uniji, u kojemu je utvrdila da čak 70 posto svih testiranih uzoraka u šest skupina proizvoda ne ispunjava minimalne sigurnosne zahtjeve.

U okviru programa Koordiniranih aktivnosti za sigurnost proizvoda (CASP) Europska komisija svake godine okuplja nacionalna tijela zemalja Europske unije radi suradnje na ispitivanju sigurnosti proizvoda, piše Tportal.hr.

Europska komisija i nacionalna tijela odgovorna za nadzor tržišta u zemljama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora međusobno surađuju kako bi ispunili svoju osnovnu zadaću zaštite europskog potrošača osiguravanjem da na tržištu budu dostupni sigurni proizvodi koji su u skladu s europskim normama.

Ispitivanja sigurnosti proizvoda provode se u certificiranim laboratorijima Europske unije na širokom rasponu proizvoda, koje godišnje odabiru tijela nadležna za nadzor tržišta iz 27 država članica Europske unije te Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

U okviru CASP programa 2020. ispitivanje je provedeno na 507 uzoraka proizvoda u sedamkategorija:

- dječje igračke

- kućna oprema za igru na otvorenom

- gnijezda i kolijevke za bebe

- vreće za spavanje

- kablovi

-mali kuhinjski uređaji za grijanje

- dječje autosjedalice

Na temelju cjelokupnih rezultata ispitivanja utvrđeno je kako čak 70 posto svih testiranih uzoraka ne ispunjava zahtjeve od kojih se najveći broj uzoraka odnosi na gnijezda i kolijevke za bebe i vreće za spavanje od kojih 97 posto ne ispunjava potrebne zahtjeve, odnosno samo su dva ispitana uzorka proizvoda zadovoljila potrebne uvjete, izvijestili su iz Europske komisije.

Zabrinjavajuće je kako i u ovo vrijeme često kupovana oprema za igru na otvorenom u čak 80 posto ne ispunjava sve potrebne zahtjeve. Nešto sigurnije su dječje sjedalice koje su ispunile potrebne zahtjeve u 57 posto slučajeva, što nažalost također zabrinjava dok su se najsigurnijom kategorijom pokazali ispitani kabeli koji su u 77 posto slučajeva zadovoljili potrebne zahtjeve!

Zbog sve većeg udjela e-trgovine u prodaji potrošačkih proizvoda, brojne aktivnosti posebno su bile usredotočene na nadzor internetskog tržišta te su bile grupirane u sklopu podprojekta CASP online 2020. U sklopu ove inicijative posebna pozornost posvećena je internetskoj prodaji nakita koji može sadržavati opasne metale te je u sklopu aktivnosti provedeno ispitivanje na 179 uzoraka.

Prema cjelokupnim rezultatima ispitivanja opasnih metala u nakitu, 37 posto ispitanih uzoraka ne ispunjava zahtjeve.

Na temelju provedenih testiranja, za svaku od ukupno sedam kategorija ispitanih proizvoda izveden je niz preporuka na što obratiti pozornost i kako smanjiti rizike.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije zanimljivosti