Omikron varijanta covida-19 vjerojatno će se međunarodno proširiti i predstavlja "vrlo visoki" globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati "teške posljedice", poručila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je klasificirao ovu varijantu B.1.1.529 kao varijantu koja predstavlja zabrinutost. Naveli su da ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće.

No, mogu li brzi kućni testovi detektirati ovu novu varijantu virusa? Profesorica Linda Bould sa Sveučilišta u Edinburghu pojasnila je da brzi kućni testovi pokupe protein iz virusa kako bi otkrili njegovu prisutnost, a ne njegov genetski sastav, pa stoga ne mogu prepoznati određenu varijantu.

Bould ističe da rani znakovi pokazuju da brzi testovi daju pozitivne rezultate za osobe koje su zaražene varijantom omikron kao i za druge sojeve covida, piše BBC. Ona naglašava da da je delta varijanta i dalje najdominantnija u Velikoj Britaniji te da tu varijantu virusa kućni testovi dobro detektiraju. To pokazuje da su brzi kućni testovi iznimno korisni.

Upute za korištenje brzog kućnog testa možete pogledati OVDJE.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u