Mnogi (nepravedno) ne vole vrane i smatraju ih beskorisnim stvorenjima. Naravno da tome nije tako, jer one imaju svoju svrhu u prirodi.

No, uskoro će, barem u Švedskoj, imati još jednu svrhu: skupljat će smeće, piše Jutarnji.

Naime, tvrtka Corvid Cleaning iz Södertäljea odlučila je dresirati vrane koje će skupljati opuške, ubacivati ih na određena mjesta, a za to će dobiti nagradu - hranu. S obzirom na to da je riječ o iznimno inteligentnim životinjama, nema sumnje da će brzo naučiti kako jednostavnije doći do hrane.

Na taj bi način, očekuje se, troškovi čišćenja u tom gradu mogli pasti za 75 posto, što bi donijelo značajne uštede.

Vrane su gotovo besplatni radnici: treba im samo dati hranu. Istovremeno, kažu iz ove tvrtke, ako skupljaju smeće, u manjem su riziku da ga pojedu misleći da je hrana. Za sada je riječ o pilot projektu, a ovisno o njegovom uspjehu mogao bi zaživjeti dalje.

Nepoznato je, doduše, kako će utjecati na ptice i njihovo ponašanje. Skupljanje opušaka u zamjenu za hranu ozbiljna je promjena u njihovoj percepciji dolaska do hrane, koja bi u slučaju da nestane opuška s ceste, mogla dovesti do ozbiljnih poremećaja u gradskoj populaciji ovih ptica. Doduše, ako se pita ljude zadužene za otpad u Södertäljeu, te opasnosti nema. Oni su medijima rekli kako se može naučiti vrane da skupljaju opuške, ali ne i ljude da ih bacaju na tlo.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u