Neka biljna ulja koja se reklamiraju kao zdrava zapravo su opasna za srce, pokazalo je novo kanadsko istraživanje.

Rezultati studije otkrivaju da je možda došlo vrijeme da se ponovno razmotre neke tvrdnje o povoljnom utjecaju određenih masnoća na razine kloesterola koje su u posljednje vrijeme postale uobičajene na etiketama prehrambenih proizvoda, rekao je nutricionist Richard Bazinet s University of Toronto.

'Ovo je važna informacija za ljude koji određenu hranu kupuju zbog blagotvornog utjecaja na srce kada to zapravo nije točno', rekao je Bazinet i dodao: 'Iako većina takvih namirnica jesu dobar izbor, postoje neke važne iznimke.'

Istraživanje, predstavljeno u časopisu Canadian Medical Association Journal, ističe da je zamjena zasićenih životinjskih masnoća višestruko nezasićenim masnim kiselinama postala uobičajena praksa koja se temelji na ideji da ove posljednje snižavaju razine štetnog kolesterola i time sprječavaju razvoj bolesti srca.

Koja ulja nisu dobra?

Kanadska agencija Health Canada’s Food Directorate dozvolila je od 2012. proizvođačima hrane da na pakovanjima koriste oznake na kojima piše da proizvod sadrži ulja koja smanjuju rizik oboljenja od bolesti srca jer snižavaju razine kolesterola.

Međutim, novo istraživanje pokazuje da priča o kolesterolu nije tako jednostavna kako bi se moglo zaključiti na temelju etiketa. Problem je u udjelu dviju vrsta višestruko nezasićenih masnih kiselina u uljima.

'Pažljiva procjena novih dokaza pokazuje da nije opravdana tvrdnja da se tvrdnja o zdravlju ne bi smjela odnositi na ulja koja su bogata omega-6 linoleničnim kiselinama, ali siromašna omega-3 α-linoleničnim kiselinama', napisali su autori studije.

Bazinet kaže da ulja kukuruza i šafranike bogata omega-6 linoleičkom kiselinom, a siromašna omega-3 α-linoleničkom kiselinom, nisu povezana s blagotvornim efektima na krvožilni sustav.

U svojem izviješću Bazinet i njegovi kolege su kao primjer naveli jednu raniju studiju iz veljače koja je pokazala da takve masnoće povećavaju rizik od bolesti srca za 33 posto te da nemaju blagotvorne efekte koji se navode na etiketama na proizvodima.

Tim je stoga predložio da se namirnice koje sadrže ove vrste masnoća isključe s popisa proizvoda koji se smiju reklamirati kao povoljni za srce.

Ulje kukuruza i u Hrvatskoj se obično promovira kao zdravo za krvožilni sustav uz obrazloženje da snižava kolesterol, a bogato je vitaminima A, C i E. Obično se navodi informacija da liječnici preporučuju 20 grama tog ulja dnevno kao dodatak prehrani.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije zanimljivosti