Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je razgovrao je jučer s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Maureenom Cormack i šefom Izaslanstva EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom o političkoj situaciji u BiH te aktualnim razgovorima u vezi s izmjenama Izbornog zakona u cilju provedbe odluke Ustavnog suda BiH u 'slučaju Ljubić'.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o statusu aktualnih pregovora koji imaju za cilj provedbu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju.

Suglasili su se da je neophodno promptno iznaći rješenje kojim će se prevazići postojeći pravni vakuum uzrokovan brisanjem spornih članaka Izbornog zakona BiH.

Čović je još jednom podcrtao najvažnije dijelove odluke koji nalažu neophodne garancije realne predstavljenosti sva tri konstitutivna naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kako bi se zaštitila temeljna demokratska načela i integritet svakog od tri državotvorna naroda BiH.

Ustavni sud je u tom smislu jasno naznačio da je Dom naroda u funkciji predstavljanja konstitutivnih naroda, čemu je preduvjet njihova ravnopravna zastupljenost i suodlučivanje u zakonodavnim procesima, u skladu s Ustavom i načelom konstitutivnosti.

Na istovjetan način odredba o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima jasno implicira da je to načelo neophodno ispoštovati i u pogledu izbora tročlanog Predsjedništva BiH, koje predstavlja institucionalni izraz ustavnog višenacionalnog karaktera BiH.

Na kraju sastanka Čović je iskazao jasnu opredijeljenost i optimizam u pogledu nastavka razgovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH, te implementaciji predstojećih izbora na način da svaki narod autonomno može izabrati svoje predstavnike u tijelima kolektivnog predstavljanja, a to su u prvom redu Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Predsjedništvo BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. (Fena) 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija