• Short title article: Kazneno djelo

Kantonalno tužiteljstvo Kantona 10 u Livnu je dana 26. veljače 2024. godine, Općinskom sudu u Livnu, uputilo obrazloženi prijedlog za određivanje pritvora protiv D.M rođenog 1999. godine i D.M. rođenog 1984. godine, radi postojanja osnovane sumnje da su prijavljenim radnjama počinili kazneno djelo Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti iz članka 359. stavak 2. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenima se stavlja na teret su u noći 25.02.2024. godine oko 03,20 sati u ulici Župana Želimira u Livnu, napali ovlaštene službene osobe, policajce MUP-a Kantona 10 u Livnu, PP Livno, koji su obavljali poslove javne sigurnosti, kontrolu prometa na javnoj cesti, a koji su tom prilikom zaustavili i kontrolirali vozilo u kojem su se nalazili osumnjičeni. Nakon obavljanja službene radnje alkotestiranja vozača koji je upravljao navedenim vozilom, u jednom trenutku  iz motornog vozila izlaze osumnjičeni koji verbalno vrijeđaju policijske službenike i  upućuju im prijetnje protiv života i tijela da bi u jednom trenutku i fizički napali policijske službenike, koji su tom prilikom zadobili tjelesne ozljede koje su im konstatirane i sanirane u Domu zdravlja Livno i Županijskoj bolnici u Livnu.

Nakon provedene kriminalističke obrade u MUP-u Kantona 10 u Livnu, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni su predani na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenih postupajući Kantonalni tužitelj, Općinskom sudu u Livnu, podnio  obrazloženi prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenih u trajanju do 30 dana, iz razloga propisanih odredbom članka 146. st. 1. točka a) Zakona o kaznenom postupku F BIH, odnosno jer postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

Pročitajte još: Livno: Napadnuti policajci prilikom redovne kontrole prometa

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenih je u tijeku, a ročište povodom prijedloga za određivanje pritvora će biti održano tijekom današnjeg dana. 

Za kazneno djelo Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti iz članka 359. stavak 2. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok