• Short title article: Nezakonitosti

Iza nas je još jedna sezona grijanja, a uveliko teku pripreme za novu grijnu sezonu.

I dalje najpopularniji energent su drva koja su lako dostupna, ali su trenutno i najjeftiniji energent za većinu kućanstava u Hercegbosanskoj županiji. Većina mjesnog stanovništva ogrjev kupuje u ŠGD-u „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres.

Za razliku od prijašnjih godina kada se moglo kupiti 15 kubika ogrjeva, ove godine svaki pojedinac može kupiti  maksimalno 12 kubika.  A došlo je i do povećanja cijena od 10 KM po kubiku pa ove godine za kubik ogrjeva treba izdvojiti 95 maraka. Prošle godine je to bilo 87 maraka po kubiku.

Uz smanjenje maksimalne količine ogrjeva koje pojedinac može kupiti šumarija je od svakoga kupca tražila i dostavljanje kućne liste. Inače, kućna lista predstavlja izjavu u kojoj osoba, pod punom materijalnom, moralnom i kaznenom odgovornošću, tvrdi da živi u zajedničkom kućanstvu s članovima obitelji koje navede u kućnoj listi. Osim osobnih podataka osobe koja daje izjavu (ime i prezime, adresa, broj osobne iskaznice, ...) lista sadrži osobne podatke osoba koje su članovi kućanstva kao što su ime i prezime, godina rođenja, srodstvo i zanimanje, a u pojedinim slučajevima i JMBG.

Ali koliko je zakonito bilo traženje osobnih podataka kupaca i članova njihovog domaćinstva? 

Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH prema ŠGD-u „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres pokrenula je postupak po službenoj dužnosti nakon što je netko od kupaca zatražio mišljenje o zakonskoj opravdanosti prikupljanja/obrade osobnih podataka kupaca  ogrjeva kao i članova njihovog kućanstva. 

Agencija je tom prilikom donijela mišljenje u kojem stoji da ŠGD nema zakonsko pravo obrađivati osobne podatke kupaca i članova njihovog kućanstva. Bilo da se radi o uposlenicima ovog javnog poduzeća ili mjesnom stanovništvu. 

Zatražila je od ŠGD-a da prekine daljnju nezakonitu  obradu osobnih podataka, te da se pismenim putem izjasni prihvaća li mišljenje Agencije.

U suprotnom trebaju Agenciji dostaviti informaciju po kom pravnom osnovu su obrađivali osobne podatke. 

Kako je ŠGD mišljenje Agencije primilo 8.svibnja postavlja se pitanje što je već s prikupljenim osobnim podacima do tog datuma. Tko ima pristup istima i u koju svrhu se koriste podaci kupaca i članova njihovog domaćinstva? Tko je odobrio i potpisao odluku da se prikupljaju osobni podaci kupaca i članova njihovog kućanstva?

Odgovore na ova pitanja Livno Online je potražio putem email-a od ŠGD-a. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok