Hrvatska nogometna reprezentacija u prvoj je utakmici dodatnih kvalifikacija za SP 2014. godine u Reykjaviku odigrala 0:0 protiv Islanda, pa će odluka o putniku u Brazil pasti za četiri dana u Zagrebu.

Niti s novim izbornikom Nikom Kovačem Hrvatska nije uspjela prekinuti neugodan niz bez pobjede u službenim utakmicama, koji se sada protegnuo na pet utakmica. U odnosu na posljednje utakmice reprezentacije pod vodstvom Igora Štimca ipak se dosta promijenilo, igra je bila brža, nisu se događale kardinalne pogreške, a i angažman je bio bolji.

Dvoboj je počeo otvoreno s obje strane, nakon samo minute igre Eduardo je odlično prodro u kazneni prostor domaćih, poslao loptu pored islandskog vratara, ali su domaći braniči ipak uspjeli izbiti loptu ispred Mandžukića na dva metra od gol-linije. Već u sljedećoj akciji zaprijetili su i Islanđani, Finnbogason je primirio loptu, no Šimunić je uspio blokirati njegov udarac prema golu.

Do kraja prvog poluvremena Hrvatska je imala kontrolu igre, ali nije uspijevala stvoriti izgledniju situaciju za postizanje pogotka. Većina napada išla je preko lijeve strane, ali Perišićevi ubačaji bili su lak plijen Halldorssona.

Početkom drugog poluvremena Hrvatska je došla u prednost igrača više nakon što je u 50. minuti desni bek islandske reprezentacije Olafur Skulason oborio Perišića na 20-ak metara od svog gola, kada je naš igrač imao otvoren put prema vratima. Uslijedio je jak pritisak naše reprezentacije, ali u prvih nekoliko minuta nakon isključenja Skulasona istaknuo se islandski vratar Halldorsson. Prvo je skinuo udarac Srne iz slobodnog udarca, a onda je u 54. minuti obranio dobar pokušaj Perišića u bliži kut.

Veteran Ivica Olić, koji je u poluvremenu zamijenio neprimjetnog Ivu Iličevića, unio je živost na desnoj strani hrvatskog napada, no ni njegovi prodori nisu donijeli rezultat. Najveću prigodu u završnici utakmice ponovno je imao Perišić u 83. minuti nakon što mu je Mandžukić lijepo glavom spustio loptu na vrh 16-erca, no udarac je prohujao pored vratnice.

Uzvratni susret je u Zagrebu 19. studenoga s početkom u 20.15 sati.

Hrvatska je do sada tri puta igrala u dodatnim kvalifikacijama i sva tri puta je bila uspješna. U baražu za SP 1998. godine vatreni su slavili protiv Ukrajine, u dodatnim kvalifikacijama za EP 2004. godine protiv Sloveniju, a u doigravanju za EP 2012. godine i protiv Turske.

HRT

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok